For medlemmer

Publiceret 27.05 2019

”Træet luner i stuen og køler kloden”

Tekst: Freelancejournalist Poul Erik Pedersen

SKOVENE HAR I MERE END 30 ÅR LEVERET LOKAL, GRØN OG BILLIG ENERGI. DET GAVNER TILVÆKSTEN I SKOVEN, KLIMAET, VARMEFORBRUGERNES ØKONOMI OG LANDKOMMUNERNES SKATTEINDTÆGTER.

Det tørre træ knaser og brager, da det forsvinder ind i en stor stålmund i fronten af en maskine, der ligner en blanding af en kran og en grønthøster. Maskinføreren bruger kranen til at samle fældede træer op og føre dem ind i flishuggerens mundstykke. Omme bagpå spyttes flisen ud i et stort lad. Når det er fyldt, læsses flisen over i en udkørselsmaskine, der transporterer det findelte træ ud i en container i skovkanten.

Vi befinder os i regnvejr i Skarpholt Plantage tæt på Sæby i det østlige Vendsyssel. Maskinføreren, Torben Dam, arbejder for HedeDanmark. Han slukker motoren på den store flishugger og holder en kort pause.

”Jeg har høstet flis siden 1984,” fortæller Torben Dam. Så han har været med fra begyndelsen, da man begyndte at anvende flis som brændsel rundt omkring på de lokale varmeværker.

”Træerne er blevet tyndet ud. De skal fjernes, for ellers kvæler træerne hinanden. Ved at tynde ud kan de blivende træer bedre udvikle sig og blive til godt tømmer,” fortæller han.

Alene i Nordjylland leverer HedeDanmark årligt 80-90.000 tons…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.