< Back to news list

En uge med lokale fødevarer

DR og Information samarbejdede i uge 38 om at sætte landbruget i Danmark anno 2016 på dagsordenen. Fokus var på de fødevarer, der bliver produceret lokalt, og hvad de betyder for os. Ni testfamilier fra hele landet skulle i en uge udelukkende spise mad produceret tæt på deres hjem, én af dem var Familien Nielsen fra Fjenneslev på Sjælland. Mor i familien, Tanja, havde meldt familien til udfordringen.  

Hvorfor tilmeldte du jeres familie?

Jeg synes, det lød interessant. Jeg er ernæringsterapeut, så jeg arbejder også med det til hverdag. Resten af familien fulgte bare med – de er vant til, at jeg prøver ting af i led af mindst erhverv. Men jeg synes, det var sjovt at finde ud af, hvad jeg egentlig kan skaffe i mit nærområde. Jeg går i forvejen meget op i økologi, men det var en sjov udfordring at tilføje det lokale.
 

Hvordan var det så at skulle leve af udelukkende lokale fødevarer?

Det var faktisk mere udfordrende, end jeg havde regnet med. Der var mange ting, jeg havde svært ved at finde. Det betød blandt andet, at jeg måtte bage en del selv – men jeg lever glutenfrit, og det var en udfordring. Ingredienser jeg plejer bruge til brød, kunne jeg ikke bruge, fordi de ikke var lokale. Så skulle jeg pludselig køre langt for at finde varerne – og jeg synes ikke, det er så lokalt, hvis jeg skal køre 25 minutter for at finde det rette udvalg.
 

Var der noget, der overraskede positivt?

Det var interessant at finde ud af, at jeg faktisk kan få mange ting i nærområdet. Hvis man lever efter årstidens grøntsager, kan man få rigtig meget. Man skal bare bruge noget tid på at planlægge, så det er bestemt ikke tidsbesparende.

Kommer I til at handle anderledes i fremtiden?

I løbet af den uge blev jeg opmærksom på nogle lokale gårde, som har et stort udvalg af kød, og dem kommer jeg helt sikkert til at bruge. Og i gode periode, hvor udvalget er til det, og hvor jeg har bedre tid, så kommer jeg sikkert også til at bruge gårdbutikkerne til at handle grønt.
 

Synes du, at det generelt er vigtigt, at vi har fokus på at købe lokale fødevarer?

Jeg hørte én i radioen sige, at hvis man skal køre mere end 10 km, så kan det ikke betale sig rent miljømæssigt, og det blev jeg overrasket over. Jeg synes, vi bør være opmærksomme på at bruge det, vi har i nærområdet – men det skal være nært. Og så skal gårdene skal være bedre til at gøre reklame for sig selv. Jeg brugte ugen inden dette projekt på at lave research, og så var jeg ude at handle en hel dag. Det er nok de færreste, der har tid til det. Men det var en super sjov udfordring at være med i.

Læs mere på DR’s hjemmeside