For medlemmer

Publiceret 01.12 2015

Verdens lykkeligste folk med den lange kystlinje

VI HAR SPURGT LYKKEFORSKER OG PROFESSOR I ØKONOMI FRA AARHUS UNIVERSITET, CHRISTIAN BJØRNSKOV, HVORDAN HAVET OG LYKKE HÆNGER SAMMEN. OG OM DET HAR NOGET PÅ SIG, AT MAN BLIVER LYKKELIGERE AF AT HOPPE I HAVET OM VINTEREN.

Hvad betyder havet for vores lykkefølelse?

Det har ingen direkte betydning, men havet har en symbolsk betydning, da det rent historisk set er vores vej ud i verden. Det betyder, at det ligger dybt i vores selvforståelse, at vi hænger sammen med resten af verden, og vi har mulighed for at tage derud. Og det bidrager til vores lykkefølelse. Men havet er også noget, vi forbinder med oplevelser, og noget der ikke er hverdag. Når vejret er godt, tager vi til havet, og det er en af de mest naturlige ture væk fra hverdagen, og noget vi ofte gør sammen med familie og venner, så det er både en oplevelse og en  bekræftelse af vores nærmeste sociale relationer. Men så er der også det med havet, at det aldrig er den samme oplevelse hver gang.

Hænger havet overhovedet sammen med titlen af at være verdens lykkeligste folk?

Rent økonomisk er det ikke nogen tilfældighed. Generelt er det sådan, at lande, der har en lang kystlinje, er rigere, og det er blandt andet med til at forklare, at vi også historisk set har haft succes, fordi vi er bedre…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.