For medlemmer

Publiceret 28.02 2023

Agerholms Legat: Drømmen om den økologiske frugtplantage

Tekst: Mette Meldgaard

På Moesgaard Landbrug er Marie Søgaard Jensen og hendes mand i fuld gang med at lave et økologisk skovlandbrug med en klimavenlig produktion af frugt, bær og nødder. Det er vel at mærke ved siden af deres respektive fuldtidsjob - ellers bliver drømmen ikke til virkelighed. Til den videre udvikling har de modtaget 25.000 kr. fra Edvard og Ane Agerholms Legat.

Masser af rådyr, harer, fasaner og blandet natur med mark og skov. For Marie Søgaard Jensen er der hver dag mange glæder ved at bo på Moesgaard Landbrug lidt uden for den vestjyske stationsby Aulum.

- Vi bor dejligt, lidt isoleret, nede ad vores egen grusvej, fortæller hun. Det er i gåafstand til det, det hele handler om; plantagen med frugt, bær og nødder. Eller frirummet, som Marie kalder det. Også selv om der følger timevis af arbejde med.

- Så kan man tage hunden med derned og gå og ordne lidt. Enten beskære eller rette nogle rør. Jeg hygger mig meget med det. Og det tror jeg generelt, vi gør.

’Vi’ er 28-årige Marie, hendes mand Niels Hølledig Nørgaard, 29, og hyrdehunden Balto. 10 får bor også på ejendommen.

Målet er at etablere en dansk produktion af nødder og blandt andet lave glutenfri mel fra spisekastanjer. Dertil kommer et areal med selvpluk af frugt, bær og hyldeblomster til gavn for lokalsamfundet og besøgende. I…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.