For medlemmer

Publiceret 28.02 2023

Agerholms Legat: Anton får brakmarker til at blomstre

Tekst: Christian Agerskov Munk

Den unge landmand Anton Petersen fra Nyrup sætter kulør på marker over hele Sjælland, når han sår blomsterstriber til gavn for insekter. Han har netop modtaget Edvard og Ane Agerholms Legat på 25.000 kroner for sit arbejde.

Han var ikke engang uddannet, da han begyndte, og han måtte have hjælp af sin far til at flytte maskinen, da han blot var 17 år og ikke havde fået trailerkørekort endnu. Men det forhindrede ikke den unge landmand Anton Petersen i at gå i gang med at sætte kolorit på Sjælland ved at så blomsterstriber.

Den nu 19-årige landmand ville gerne hjælpe biodiversiteten ved at sørge for mad til insekterne og tog derfor sagen i egen hånd.

- Det er sådan noget, vi mangler, så jeg tænkte, at det kunne jeg begynde at lave, siger Anton Petersen.

Som sagt så gjort, og i 2021 begyndte han at tilbyde andre landmænd at så blomsterstriber og -marker for dem.

- Vi troede mest, det var naboer, vi skulle rundt og så hos, men der kom henvendelser fra et stort område, og i starten kørte vi en del til Nordsjælland, fortæller Antons far, Rasmus Petersen, der dengang måtte transportere traileren med maskineriet til såningen…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.