Unikke kulturrammer
Tvis Mølle Naturlaboratorium har udviklet sig siden 2013, hvor det blev besluttet at oprette et naturcenter. I 2014 blev borgere og foreninger inviteret til åbent hus, og siden er der blevet arbejdet med de mange ideer. Hos Kommunen glæder man sig især over at skabe et tilbud til kommunens skolebørn, hvoraf knap halvdelen, svarende til cirka 3.000 er inden for en radius af fem kilometer.
”Mange lærere har givet udtryk for, at de mangler platforme i naturen, som kan benyttes i undervisningen og det håber vi på at give dem. Når man kobler den teoretiske viden med praktisk arbejde, så giver det børnene en helt anden forståelse, og samtidig handler det også om dannelse. Vi håber også, at familier vil bruge det herude, så vi på den måde er med til at vende en lidt kedelig tendens til, at især børn er blevet afkoblet fra naturen. Derfor håber vi også, at det kan bidrage til, at flere i højere grad vælger naturen til i hverdagen,” fortæller projektleder Helene Kiærskou.
Og samtidig sker det i nogle ret unikke kulturrammer. Tvis Mølle kan dateres tilbage til 1163, hvor vandmøllen er nævnt første gang, og i området er også gravet mergel. Så udover at gøre et smukt naturområde mere tilgængeligt og nærværende, skal der også være fokus på kulturhistorien.
”Området ved Tvis Mølle er bare et helt særligt sted, hvor natur og mennesker har spillet sammen i mange generationer. Det er ret unikt, at man få kilometer fra bygrænsen kan opleve et samlet landskab af både kulturminder og varierende naturtyper, og det glæder vi os til at folde ud. Men selvom området især skal være til glæde for børn, så bliver her ikke etableret en legeplads. Filosofien er, at naturen er en legeplads.” siger Helene Kiærskou.