Artikler og holdninger
Bliv opdateret med seneste nyt fra Hedeselskabet. Vi deler viden om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet. Og så får du indsigt i foreningens holdninger – både praktisk, fagligt og politisk.

Ingen skov uden en plan
Af Christian Bogh
Et Danmark dækket af skov. Det lyder som en fantasi taget ud af historiebøgerne. Og vi skal da også meget langt tilbage i historien for, at det udsagn var sandt. Sidst vi med rette kunne sige, at Danmark var dækket af skov, var for ca. 6.000 år siden – i det, der hed Bondestenalderen. Her begyndte mennesket at fjerne skoven for at kunne dyrke fødevarer.

Nye skove som drivkraft for den grønne omstilling
Af professor J. Bo Larsen og projektchef Jørgen Nimb Lassen
Med ”Trepartens” aftale om et grønt Danmark står vi over for en historisk omlægning af det danske land, hvor landbrugsarealet skal reduceres med mindst 400.000 ha. En enestående mulighed for at udvikle landskabet til gavn for kommende generationer.
Aktuelle temaer

Den grønne trepart
Inden år 2045 skal 250.000 ha landbrugsjord omdannes til skov. Det svarer til et samlet areal på størrelse med Lolland-Falster og Bornholm. Det er én milliard træer, vi skal plante.
Marin økosystemgenopretning
Det er ingen hemmelighed, at havmiljøet i Danmark lider. Hedeselskabet har gennem de sidste mange år arbejdet på at udvikle løsninger, som rent faktisk skaber en forskel i havet. Dyk ned under overfladen og bliv klogere på marin økosystemgenopretning.Få viden, nyheder og invitationer i din indbakke
Nyhedsbrevet er til dig, der gerne vil lære mere om natur og miljø – og som gerne selv vil gøre en forskel. Vi lukker dig digitalt ind i vores foreningsliv og viser, hvordan vi dagligt arbejder for at benytte og beskytte naturen. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyeste nyt, invitationer og tips og tricks til fx øget biodiversitet.
Podcast og lydartikler

Mette Meldgaard
Redaktør
Lyt til vores podcast eller udvalgte artikler fra magasinet VÆKST. Følg bl.a. med i samtaleserien “Mads vil redde verden”, hvor klima- og biodiversitetschef Mads Flinterup inviterer vidende gæster med ud i naturen.
Alle artikler
.jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Faglige indgreb på træer skaber levesteder for små og store organismer
I Danmark er der mangel på gamle træer med skader og dødt ved, som er levested for mange arter. Disse levesteder tager lang tid for naturen at udvikle selv, og der kan derfor være behov for at hjælpe naturen på vej..jpg&width=640&format=webp&quality=75)
’Klimaforandringer rager os langt mere end en papand’
Med knap to millioner medlemmer har Danmarks Idrætsforbund en større menneskelig rækkevidde end de fleste organisationer, og det forpligter. Også når det kommer til klima, bæredygtighed og biodiversitet..jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Motorsporten sætter nye spor med biodiversitet
Hvorfor har idrætten i Danmark et ansvar for klimaet? Og hvorfor er motorsporten begyndt at arbejde med biodiversitet? Det korte svar er; fordi det er nødvendigt..jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Bæveren er genial, fordi den har en pote med i så mange af naturens processer
Da bæveren blev genudsat for over 25 år siden, var formålet at genindføre en økologisk nøgleart, som kunne skabe fornyet diversitet i den danske natur. Fascineret af bæveren valgte Kamilla og Mikkel at bruge fire år på at komme helt tæt på den sky gnaver._1.jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Tomater, chilier, krydderurter og vilde blomster vokser inden for fængslets mure
På få år har den grønne dagsorden bredt sig i Jyderup Fængsel, hvor de indsatte er med til at planlægge projekter og varetage den daglige drift af alt fra drivhuset til haven. Arbejdet giver nye, samfundsrelevante kompetencer til livet efter afsoning..jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Sprogø - stedet hvor natur og infrastrutur mødes
Mange kender Sprogø som den lille ø, der er knudepunkt for Storebæltsforbindelsen, men øen er også hjem for flere truede dyrearter, der trives gennem aktiv naturforvaltning - klos op ad Storebæltsbroen.
Spor af mennesker: Har vi lært at begå os i naturen?
Behovet for oplysning og formidling af naturen førte i 1942 til åbningen af Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum. Meget er sket med menneskets adfærd og naturforståelse i årene, der er gået. Eller er der?
Nye skove som drivkraft for den grønne omstilling
Med ”Trepartens” aftale om et grønt Danmark står vi over for en historisk omlægning af det danske land, hvor landbrugsarealet skal reduceres med mindst 400.000 ha. En enestående mulighed for at udvikle landskabet til gavn for kommende generationer.
Postkort fra Syd- og Mellemamerika
Hedeselskabets medlemmer bor i hele Danmark, men vi har også medlemmer forskellige steder i verden og berejste medlemmer med dansk postnummer. Vi har spurgt dem, om de vil give et indblik i det land, de bor eller har rejst i.
Arboristen helt til tops: Jeg kan ikke være i min komfortzone for evigt
De kolde måneder er sæson for fældning af risikotræer langs jernbanenettet. Et risikabelt job, der i perioder udføres om natten. Det er også sæsonen, som arborist Christina Rosenvinge Jensen ser frem til.Frank Erichsen: Balancen mellem benyttelse og beskyttelse af naturen findes over tid
Frank Erichsen har formidlet naturen gennem tv-programmer og været helt tæt på dens processer gennem sit eget landbrug på Kastaniegaarden i nu 20 år.
Ingen skov uden en plan
Et Danmark dækket af skov. Det lyder som en fantasi taget ud af historiebøgerne. Og vi skal da også meget langt tilbage i historien for, at det udsagn var sandt.Vores fageksperter
Vil du vide endnu mere? Send os dit faglige spørgsmål, så svarer vores fageksperter hurtigst muligt.

Erik Ervolder Olesen

Laura Bjerre Jordans

Lisbeth Jess Plesner

Mads Flinterup

Michael Glud

Seneste nummer af VÆKST
Download den seneste udgave af Hedeselskabets magasin VÆKST som medlem, læs og lyt til udvalgte artikler eller bestil et prøveeksemplar.
Dine medlemsfordele
Hedeselskabets forening er et fællesskab med dedikerede medlemmer med interesse for benyttelse og beskyttelse af naturen. Der er mange gode grunde til at være medlem af Hedeselskabet – her har du fire af dem:
Netværk
Som medlem bliver du en del af et stærkt, fagligt interessefællesskab, som består af en bred kreds af fagfolk, beslutningstagere, studerende og andre med interesse for natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.
Viden
Som medlem modtager du Hedeselskabets magasin VÆKST fire gange årligt. Du får i VÆKST ny viden og faglig indsigt i naturpleje, klimatilpasning, bæredygtighed og biodiversitet samt adgang til fysiske og digitale arrangementer og digitale platforme.
Oplevelser
Som medlem kan du deltage i Hedeselskabets mange arrangementer. De er gratis for medlemmer og giver faglig viden, indsigt, netværk med ligesindede samt mulighed for at deltage på en årlig jagt og en fisketur.
Indflydelse
Som medlem kan du foreslå, hvilke projekter Hedeselskabet skal støtte med midler fra medlemspuljen, ligesom du selv kan søge midler. Du har også mulighed for at stemme, når der er valg til Hedeselskabets repræsentantskab, som er vores øverste myndighed.