Pernille Ohm 2017 2000

Pernille Ohms

Architectural Engineering – kandidatuddannelsen, DTU

Pernille Ohms 2017
Architectural Engineering – kandidatuddannelsen, DTU

Pernille Ohms

Har modtaget legatet til et semester på University of Britisk Columbia i Vancouver med henblik på specialisering i planlægning af bæredygtige byer.

Pernille Ohms 2017 800

Rejsebrev fra Pernille Ohms

Jeg har altid synes, at DTU’s Lyngby Campus er stort – det kan sagtens tage mig 20 minutter at gå fra en forelæsning i den ene ende af campus til en forelæsning i den anden ende. Men i forhold til UBC Vancouver Campus er DTU lige pludselig ikke så stort længere. Jeg tror ikke, at jeg lige foreløbig vænner mig til at have udsigt til snedækkede bjerge, når jeg sidder på læsesal eller til at spotte ørne, når jeg er på vej i skole. Derudover troede jeg også, at jeg som dansker var rimelig forberedt på regnvejr, men det er altså ikke for sjov, når Vancouver omtales som Rain-couver. I januar regnede det uafbrudt. Og det er ikke for at overdrive, at jeg skriver sådan, det regnede virkelig uafbrudt. Derhjemme er vi vant til byger afbrudt af et par times opholdsvejr, men her regner det alle døgnets timer, typisk i 14 dage ad gangen.
 
Studiet
Mine hverdage går med en masse spændende undervisning. Jeg har været så heldig, at få to kurser i transportplanlægning og –modellering. Det ene er meget orienteret på de samfundsmæssige aspekter af infrastruktur og hvordan aspekter såsom sociale uligheder, folkesundhed og klimaforandringer er relateret til hvordan mennesker vælger at transportere sig fra A til B. Jeg er enormt glad for dette kursus, i og med det er et perspektiv på byplanlægning, som jeg føler jeg mangler i min uddannelse på DTU, og det adresserer i høj grad den sociale dimension af bæredygtighed, uden at de økonomiske og miljømæssige dimensioner negligeres. Som et perfekt supplement til dette kursus har jeg et ingeniør-kursus om hvordan transportsystemer kan modelleres ud fra data og statistikker. Jeg tror, at kombinationen af de to kurser giver mig nogle rigtig gode værktøjer til mit fremtidige arbejde med byplanlægning. Mit sidste kursus handler om hvordan bygninger kan designes bedre ud fra et miljømæssigt perspektiv. Det spændende ved dette kursus er bl.a. at vi er en blanding af maskiningeniører, bygningsingeniører og arkitekter, hvilket giver en rigtig spændende dialog mellem fagligheder, der hver især har noget at byde ind med, når vi diskuterer klimatiltag og teknologier.

På kanten af verden
Ud over en masse studietid har jeg også haft tid til at tage på både korte og lange udflugter fra Vancouver. Jeg har været i smukke Whistler og stå på ski et par gange, jeg har udforsket den østlige del af Vancouver og i forrige uge var jeg med en gruppe andre udvekslingsstuderende på Vancouver Island i et par dage. På Vancouver Island får man virkelig følelsen af at stå på kanten af verden og mærke naturens kræfter. Vi brugte mange timer på at vandre langs med kysten og kigge ud på bølgerne – og spottede i ny og næ et sprøjt fra en hval der kom op for at ånde. Jeg håber på, at have tid til at nå op på de tre bjerge, som jeg se fra downtown Vancouver – Grouse Mountain, Seymour Mountain og Cypress Mountain før jeg skal hjem, men tiden går så hurtigt, at jeg nok bliver nødt til at prioritere!

Udfordringer og tålmodighed
Jeg føler at jeg bliver udfordret på den ene eller anden måde (næsten) hver dag. Jeg har overskredet mine egne grænser og givet præsentationer foran en forelæsningssal fyldt med studerende, der alle sammen har engelsk som deres modersmål. Jeg kæmper med at forstå hvordan Canadas byggestandarder og planlægningsregulativer hænger sammen og jeg ville ønske, at jeg vidste lige så meget som mine indfødte medstuderende. Jeg øver mig på at være tålmodig når mine kinesiske og franske samboer har en anden tilgang til madlavning og rengøring end mig, men nyder samtidig at få et indblik i deres kultur og hverdag. Jeg genoptræner mit tyske og lærer en masse nyttige finske gloser fra de venner jeg har mødt herovre og til gengæld snakker jeg dansk med en finne, som gerne vil øve sit svenske.
 
Til sidst vil jeg bare sige, at jeg er så taknemmelig for den her mulighed, og for den støtte som Hedeselskabet har givet mig til det her ophold. UBC er et fantastisk universitet, og jeg føler som tidligere beskrevet, at jeg får nogle enormt nyttige faglige værktøjer med hjem, som jeg ikke kunne have fået på DTU. Endnu engang tak!
 
Venlig hilsen
Pernille

Læs portræt af Pernille Ohms nedenfor

Hvad vil du fremhæve ved din uddannelse?
Min uddannelse er udsprunget af, at det kan være en udfordring for ingeniører og arkitekter at arbejde sammen. Vi kan tale begge sprog og dermed være et kommunikationsled og være med til at sikre, at de to discipliner mødes. Vi opnår både færdigheder inden for at regne på konstruktioner og samtidig designværktøjer og tekniske værktøjer. Derefter kan vi vælge at specialisere os, og DTU er stærke inden for mange felter, men netop byplanlægning, som er mit fokusområde, er der færre muligheder inden for. Derfor prøver jeg at specialisere mig ved at rejse ud.

Hvorfor dette område?
Jeg har altid været fascineret af byer og glad for at rejse til byer. Men derudover mener jeg, at bæredygtige byer er enormt vigtige, ikke mindst i fremtiden, hvor 70 procent af verdens befolkning om ikke ret mange år, sandsynligvis bor i byer. Det skal vores byer være dygtige til at håndtere, og derfor er det et godt sted at fokusere indsatsen for bæredygtige systemer.

Hvad håber du at opnå med studieopholdet?
Der er stor forskel på at arbejde i Danmark, på dansk og med en fælles referenceramme til danske projekter og udfordringer og tage udenlands. Derfor ser jeg en stor udfordring i at prøve at arbejde på engelsk, og hvor jeg samtidig skal forholde mig til deres hverdag. Deres reference er Nordamerika, og hvor jeg plejer at kende grundlaget, så er jeg på helt ukendt territorium her. Jeg håber, at det vil bidrage til at styrke min profil, at jeg beviser, at jeg kan tilpasse mig forskellige forhold – at jeg bliver dygtigere af ikke at være på hjemmebane.

Hvorfor lige University of Britisk Columbia i Vancouver?
De er gode til bæredygtighed. De siger det ikke bare – de gør faktisk noget ved det. Deres langsigtede mål er at integrere bæredygtige på alle studieretninger, og de har nogle meget ambitiøse klimamål, for eksempel vil de sænke deres udledning af drivhusgasser med 100 procent målt fra 2007 til 2050. De gør også meget ud af affaldssortering og skabe en bevidsthed hos os studerende. Jeg kan rigtig godt lide, at der er mening bag ordene. Derudover har de naturligvis nogle gode fag, som jeg har kunnet kombinere til det, jeg vil specialisere mig inden for.

Hvorfor er det vigtigt at rejse ud som studerende?
Udover de faglige input, så er det en unik mulighed for at opleve, hvordan man gør andre steder. DTU har indtil nu været hele min uni-verden, og det er spændende at opleve, hvordan et større universitet hænger sammen og fungerer. En lille sjov detalje er, at der er enormt mange steder at spise, hvor vi på DTU har vi én kantine. I Danmark har vi en anden spisekultur, hvor vi selv har ’klappere’ med – det synes de, er meget underligt. Hvis man løfter det op i et lidt højere perspektiv, så viser det, at der er plads til flere måder at gøre tingene på. Vancouver har mange nationaliteter, og det er inspirerende. Som et lidt sjovt eksempel, så begynder forelæseren altid undervisning med at anerkende, at den jord, vi befinder os på (i Vancouver) retmæssigt tilhører indianerne – vi har den kun til låns.

Hvad er dine ambitioner på sigt?
Jeg er en del af Young Global Pioneers, hvor vi netop arbejder med både langsigtede og kortsigtede mål. Jeg synes, det er sværere at forholde mig til de langsigtede mål, men jeg forestiller mig at arbejde med at planlægge byer i større skala – måske i udviklingslande, hvor der kommer til at ske meget. Jeg kunne også godt tænke mig at arbejde med Københavns bæredygtige udvikling. På den korte bane handler det om at få noget erfaring.