50-års jubilæum fejres med 50 æbletræer
I forbindelse med, at Hald Ege Kirke fyldte 50 år, opstod ideen om at plante 50 æbletræer på kirkegården. Det projekt har Hedeselskabets medlemspulje støttet med midler, og konfirmander skal plante træer.
I forbindelse med, at Hald Ege Kirke fyldte 50 år, opstod ideen om at plante 50 æbletræer på kirkegården. Det projekt har Hedeselskabets medlemspulje støttet med midler, og konfirmander skal plante træer.
Turen ind gennem Hald Ege ved Viborg leder tankerne hen på en troldeskov. Gamle krogede egetræer fortæller ved deres blotte tilstedeværelse en lang historie. Kirken i Hald Ege er også historisk, men den har færre år på bagen. Hvor mange danske kirker går helt tilbage til 1000-tallet, har denne først lige rundet de 50 år. Alligevel har den både sjæl og historie, takket være arkitekten Johannes Exners visioner. Johannes Exner har sammen med sin hustru tegnet en række kirker, som findes rundt om i Danmark – her er den kendetegnet ved egeplanke-gulvet og det store vindue, som udgør det for kirkemaleriet. Udenfor sørger egetræerne og årstidernes skiften for kunsten.
Kirkeværgen og næstformanden i Dollerup Sogns menighedsråd – og i øvrigt ægtepar – Per og Lisbeth Hesselberg tager imod på denne råkolde decemberdag og viser rundt på den særegne kirkegård, hvor der er klargjort til, at byens konfirmander, om vejret vil det, skal plante 50 æbletræer i begyndelsen af april i anledning af kirkens 50-års jubilæum.
”Vi har været rundt ved andre Exner-kirker, blandt andet i Københavnsområdet, men den smukkeste kirkegård oplevede vi ved Grundtvigskirken på Bispebjerg, da kirsebærtræerne blomstrede – det gav anledning til en ide om, hvordan vi skulle markere de 50 år. Her blev det i stedet æbletræer, fordi jeg godt kunne lide tanken om, at folk også kan plukke et æble og sidde og nyde det. Men først og fremmest handler det om at skabe et rum, som inviterer folk inden for til at bruge kirkegården,” fortæller Lisbeth Hesselberg.
Der er mange fordele ved at blive medlem af Hedeselskabet. Du bliver blandt andet en del af et fagligt netværk og en aktiv forening. Du kan læse mere om fordelene her.
De 50 æbletræer bliver plantet i tre buede rækker, som hænger sammen med resten af kirkegårdens udtryk. Det buede rum orienterer sig mod det højeste punkt, kaldet Nissehøjen – en gammel oldtidshøj. Mellem æbletræerne bliver der sået blomster. Naturen spiller en helt særlig rolle her i Hald Ege, hvor arkitekten vægtede sammenspillet mellem kirken og naturen. Ideen om at lade konfirmander plante træer har også en særlig historie.
”Da Hald Ege Kirke – som dengang kun havde titel af kapel – blev bygget, var det delvist af selvbyggere, og jeg har været i kontakt med nogle af dem, som var med til at bygge blandt andet de 130 meter lange mure og ikke mindst det særprægede kapel, som udgør rummet foran kirken og parkeringspladsen. To konfirmander var med til at mure grundstensdokumentet ind, da kapellet skulle bygges, så selvfølgelig skulle det også være konfirmander, der planter. Forhåbentlig vil de for eftertiden huske tilbage på den begivenhed som noget særligt,” siger Lisbeth Hesselberg.
Planteprojektet er støttet med 25.000 kroner fra Hedeselskabets medlemspulje, hvorfra – som navnet antyder – medlemmer af Hedeselskabet kan søge midler til lokale projekter.
”Hedeselskabets medlemspulje er stiftet for at støtte lokale naturprojekter, og ved dette projekt er der både en klar relation til naturen i området, samtidig med at der bliver skabt et fint, nyt naturområde på kirkegården. Derudover markerer projektet en kulturhistorisk begivenhed. Et rigtig godt projekt, der rummer mange fine historier, og som vi glæder os over at støtte,” siger projektchef ved Hedeselskabet, Vibeke Højen.
Hvert år uddeler Hedeselskabet via medlemspuljen 25.000 kroner til ti udvalgte projekter, og fælles for dem er, at de har en stærk lokal forankring. Som navnet antyder skal man være medlem af Hedeselskabet for at søge, og projektet skal have en relation til naturen og styrke lokalområdet. Det koster 200 kroner om året at være medlem af Hedeselskabet, og man kan også tegne medlemskab som forening. Ansøgningsfrist: 1. februar og 1. juli. Læs mere her.
Du bruger en forældet browser. Vi anbefaler at du opdaterer til en nyere og mere sikker browser. Vores website er ikke udviklet til at understøtte denne og det kan opføre sig uforudsigeligt.
Vi anbefaler at du henter Google's Chrome browser her eller Mozilla's Firefox browser her.