For medlemmer

Publiceret 03.09 2018

Vandgartnerne

DET ER TO GANGE JACOB, DER VEDLIGEHOLDER DE SYDFYNSKE VANDLØB. I TI ÅR HAR DE TO ÅMÆND FRA HEDEDANMARK DANNET MAKKERPAR.

De to åmænd har en nøgtern tilgang til vandløbene. Rene afvandingskanaler får eksempelvis ikke samme kærlige behandling som dette vandløb. Vandløb med stor naturpotentiale får således ekstra opmærksomhed, fordi det giver mening.

Hvad en gartner er for en park, er Jacob Rønn og Jacob Christiansen for bække og åer på Sydfyn. Sammen traver de gennem kilometervis af vandløb og luger ud i de planter, der skal væk. Nogle planter bliver fjernet med le, andre hevet op ved håndkraft. ”Det er jo nærmest vores haver, vi går og arbejder i”, siger Jacob Christiansen og griber fat i en høj plante med rødlige blomster. Han hiver til, planten forlader brinken, og rødderne blottes. ”Prøv eksempelvis at se denne dueurt. Den har fem forskellige vækstpunkter”, siger Jacob Christiansen og viser, hvordan fem nye skud er på vej fra roden. ”Ved at rive den op så fjerner vi altså fem planter på én gang”, tilføjer han. De forklarer, at ligesom det kan tage år at få en have til at tage sig ordentligt ud, så gælder det samme med vandløb. For selv om der er vegetation, kan vand godt passere forbi, eftersom noget af vandet passerer under brinken. Og ikke alle planter breder sig lige aggressivt og skal slås lige hårdt ned. 

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.