For medlemmer

Publiceret 03.09 2018

Skybrud banede vejen for å-projekt

Skybrud

Både Orbicon og HedeDanmark har stor erfaring i at genskabe vandløb og har gennem årene blandt andet medvirket til, at fisk har fået nemmere ved at svømme op og gyde. Nogle projekter byder dog på særlige  udfordringer. Det gælder eksempelvis genopretningen af Giber Å ved Vilhelmsborg. ”Det, der gjorde opgaven speciel var, at vi først skulle tømme en sø, før vi kunne genskabe åen”, fortæller projektchef i Orbicon, Hans-Martin Olsen. 

Giber Å har sit udløb nær Moesgaard Strand syd for Aarhus. På sin vej kommer den forbi herregården Vilhelmsborg. I 1870 blev åen opstemmet ved herregården for at sikre en stabil vandforsyning til Fulden Mølle og Skovmøllen nedstrøms og senere elektricitet til Vilhelmsborg. I september 2015 var et skybrud tæt på at få dæmningen til at kollapse, hvilket kunne have fået alvorlige følger længere nedstrøms i åen, hvor der var risiko for oversvømmelse af ejendomme ved åen, hvilket skabte panderynker hos lokalpolitikerne. Spørgsmålet var om søen, der var skabt af dæmningen, skulle bevares – eller om åen skulle…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.