For medlemmer

Publiceret 03.09 2018

Den lille kilde og den store å

SELV STORE ÅER BEGYNDER MED SMÅ UDSPRING. GUDENÅEN BLIVER SÅLEDES TIL MIDT I ET MIDTJYSK KRAT OG ER KILDE TIL EN LANG RÆKKE HISTORIER. KOM MED PÅ TUR TILBAGE TIL KILDEN – OG TILBAGE I HISTORIEN.

Den aldrende mand retter henvendelse til naturvejleder Torben Bøgeskov. Skuffelsen er tydelig. 

”Er det virkelig Gudenåens udspring?”, spørger manden, der er på udflugt med sin kone og et par børnebørn. Skepsissen flyder fra hans stemme med samme hastighed som vandet foran ham. Torben Bøgeskov bekræfter, at Gudenåen har sit udspring akkurat her.Men manden er ikke overbevist. Han fortæller om, da han senest var på besøg her i Tinnet Krat for omkring 30 år siden. Dengang med sin søn. Her så de vandet springe fra jorden, hvilket var en langt mere fascinerende oplevelse end at betragte vand, der begynder at risle fra noget mørkt mudder. Tålmodigt lytter Torben Bøgeskov og fortæller manden, at han ikke er den eneste, der uimponeret har oplevet Gudenåens udspring. Torben Bøgeskov beretter om sin første opgave som naturvejleder her på egnen i 1992, hvor han skulle vise en gruppe norske efterskoleelever udspringet for Danmarks længste å. Heller ikke de norske elever var synderligt imponerede. På turen videre dristede en af dem sig…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.