Blåmuslinger i havet

Publiceret 01.04 2022

Undervisningsmateriale sætter fokus på bæredygtige proteiner fra havet

Verdens befolkning forventes at stige til ti milliarder i år 2050. Alle disse mennesker har brug for mad – og ikke hvilken som helst mad, men god og nærende mad.

Et skift mod flere ”blå proteiner” i form af mad fra havet reducerer konkurrencen om både agerjord og ferskvand. For at løse fødevarekrisen som kommer af en voksende befolkning, skal vi derfor allesammen til at spise flere proteiner fra havet.

Fiskeri- og Søfartsmuseet har i samarbejde med DPPO, Marine Ingredients Denmark, Dansk Akvakultur, WSP og Hedeselskabet udviklet nyt undervisningsmateriale til de danske skoler, der sætter fokus på fremtidens proteiner fra havet og på det marine fødevareerhvervs mulighed for at brødføde en voksende befolkning.

Når man taler om blå proteiner og mad fra havet, så tænker man oftest på fiskeri af fisk. Fisk er da også en stor ressource, men vi kan næppe få meget mere ud af vilde fisk i havet, så derfor skal vi tænke i andre baner. Havet byder også på mange andre råvarer som østers, muslinger og tang, som har et højt indhold af proteiner. Og måske dyr, som du slet ikke havde tænkt kunne være en potentiel spise.

Danmark er det land i Norden der spiser mindst fisk og skaldyr. Vi importerer næsten al den fisk vi spiser, mens vi på samme tid eksporterer tonsvis af fisk og muslinger som vi fisker og opdrætter. Havet gemmer altså på masser af proteinrige og klimavenlige fødevarer – vi skal bare blive bedre til at spise dem.

Konkret vil vi give børn og unge baggrundsviden og en håndgribelig forklaring på, hvordan de kan være med til at gøre verden bedre.

Lene Friis Møller
Naturvidenskabelig chef, Fiskeri- og Søfartsmuseet

Mad fra havet

Se videoen fra Kick-off dagen på undervisningsprojektet om fremtidens proteiner fra havet her.

Fakta

Undervisningsmaterialet består af videointerviews med branchen, forskere og NGO’er og er flankeret af skriftligt materiale med opgaver og refleksionsspørgsmål. Materialet har sin egen hjemmeside og kan frit benyttes.

Som en del af projektet kan man frem til efteråret se en udstilling om fremtidens mad fra havet på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. 

Projektet er støttet af den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Hedeselskabet

Se mere her: www.madfrahavet.dk