Havhaver Ebeltoft

Publiceret 12.01 2017

Støtte til havhaveprojekt i Ebeltoft

I 2011 blev Foreningen Havhaver i Syddjurs stiftet, og siden da har de arbejdet med dyrkning af marine råvarer i Ebeltoft Vig. Hedeselskabet har støttet etablering af et edderfugleværn, da fuglene ofte tømmer linerne for de muslinger, som de lokale skulle have haft i gryderne.

I 2011 blev Foreningen Havhaver i Syddjurs stiftet, og siden da har de arbejdet med dyrkning af marine råvarer i Ebeltoft Vig. Hedeselskabet har støttet etablering af et edderfugleværn, da fuglene ofte tømmer linerne for de muslinger, som de lokale skulle have haft i gryderne.

I 2011 stiftede en gruppe lokale fra Ebeltoft Foreningen Havhaver i Syddjurs, og havhavekonceptet skulle gøre det muligt for folk med interesse for dyrkning/produktion af skaldyr og tang i mindre mængder i kystnære områder at komme i sving, uden at de selv skal etablere de fysiske faciliteter. Faciliteterne stilles til rådighed for havbrugerne, som selv bestemmer, hvad og hvordan de vil dyrke deres del af haven. Der har været en stor, lokal interesse for projektet, og også andre steder i landet er lignende projekter i gang. Men i Ebeltoft har de oplevet en flyvende fjende.

Desværre kommer der en ret stor edderfuglebestand og overvintrer i Ebeltoft Vig, og de er i stand til næsten at tømme vores liner for muslinger på kort tid. Edderfuglenes ædegilde i havhaverne er en trussel mod at opretholde en fornuftig avl, og derfor er vi enormt glade for, at vi med støtte fra Hedeselskabet kan udvikle en ny type grej med edderfugleværn.

 

Thorkild Hansen, formand for Foreningen Havhaver i Syddjurs

Foreningen har kastet sig ud i produktionen af en flydende indhegning med pontoner, der bærer både muslingeliner og et beskyttende net. Desuden fremstiller de nogle store, cirkulære stålankre, som skal sikre fastholdelse af forsøgsanlægget. Hedeselskabet var valgt at støtte arbejdet via Medlemspuljen med en uddeling på 25.000 kroner.

 

”På mange måder er projektet med havhaver i Ebeltoft essensen af, hvad vi ønsker at støtte med medlemspuljen. De arbejder i og med naturen og der er et stort lokalt engagement, som styrker udviklingen i området,” siger Christian Bogh, kommunikationsdirektør i Hedeselskabet.

Havhaven Ebeltoft Vig er en kilde til at udnytte havets resurser med avl af skaldyr og tang, en naturgiven aktivitet, som går hånd i hånd med friluftsaktiviteter både til lands og til vand. Initiativet med etablering af Havhaven Ebeltoft Vig har desuden været inspirationskilde og afsæt for et af Foreningens medlemmer til at starte egen iværksættervirksomhed, Organic Seaweed, Ebeltoft Vig, som dyrker økologisk tang og omdanner tangen til kosttilskud i tabletform samt andre tangprodukter.

Læs mere om havhaverne her: www.havhaven-ebeltoft.dk

Læs artikel bragt i Vækst 4-2015 her.