Cecilie Holm Arentoft er bachelorstuderende på Vand, bioressourcer og miljømanagement på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Hun har i 2018 modtaget Hedeselskabets Jubilæumslegat på 20.000 kr. til støtte til en udvekslingsplads på ETH i Zürich, der er et af verdens førende universiteter inden for miljøteknologi.
Hvad vil du særligt fremhæve ved din uddannelse?
Formålet med Bsc. i vand, bioressourcer og miljømanagement er at gøre de studerende i stand til finde bæredygtige løsninger på konkrete miljøproblemer i Danmark og resten af verden. Uddannelsen er meget praktisk orienteret, og ofte tager vores opgaver udgangspunkt i relevante problemstillinger og miljøkrav, som vi ser i samfundet i dag. Som uddannelses navn antyder, kan man fokusere på forskellige aspekter af miljøet og klimaet, og jeg synes især, bioressource- og miljømanagementdelen af uddannelsen er spændende. Særligt imødegåelse af klimaforandringer, bæredygtig udnyttelse af bioressourcer til bæredygtig energi og cirkulær- og ressourceøkonomi er utroligt spændende. På min uddannelse som miljøingeniør er jeg sidst, men ikke mindst, stolt og taknemmelig over sammenholdet, jeg oplever på studiet og vores gode studiemiljø, når det kommer til samarbejde om opgaverne og at hjælpe hinanden på studiet.
Hvordan er din interesse for klimaforandringer og bedre udnyttelse af naturressourcer opstået?
Der er jo ingen tvivl om, at der er mange problemer i verden, der er spændende og interessante - og som skal løses. Min interesse for lige netop klima, miljøet og naturressourcer kommer fra min families baggrund, da mine forældre, min moster og mine bedsteforældre arbejder med miljø og klima i ingeniørvirksomheder som Force Technology, Niras og Holm Christensen Biosystemer Aps. Derfor har jeg allerede fra da jeg var helt lille forstået, at det fx er meget smart, at kraftværker har filtre på deres skorstene, så der ikke kommer for meget NOx ud i luften, og at CO2 er en drivhusgas, som gør vores planet varmere. Allerede fra jeg var helt lille har jeg vidst, at jeg gerne ville have et arbejde, der var med til at modvirke klimaforandringerne på en bæredygtig måde. Min naturlige interesse fra barndommen skærpes yderligere af, at mange i vores samfund er begyndt at gå op i klimaet. Klima, cirkulær økonomi og den grønne omstilling er alle blevet buzzwords som alle, især unge, i stor stil går ind for, og det er fedt at læse noget, som så mange går op i. Når verdens lande formår at gå sammen om at danne Paris-aftalen, og når Københavns gader bliver fyldt med klimabevidste borgere under klimamarchen, så giver det mig et sug i maven, og jeg får jeg nyt blod på tanden. Disse handlinger jeg ser ske i samfundet bekræfter mig i, at det at blive miljøingeniør med fokus på klimaforandringer er det rigtige valg for mig.
Hvorfor valgte du netop ETH, Zürich?
ETH er et ret anerkendt universitet og deres miljøfakultet er især anerkendt for en årlig konkurrence, der finder sted i starten af skoleåret, hvor man kan ansøge for at komme med. Konkurrencen hedder ETH Week og gik dette år ud på at komme på de bedste løsninger på at opnå den mest bæredygtige og sikre energi for fremtiden. ETH har fingeren på pulsen, og de har nogle dygtige og anerkendte professorer inden for miljøvurdering, klimapolitik og miljø og ressourceøkonomi. Det er emner, jeg godt kunne tænke mig at lære mere om som bachelorstuderende, inden jeg specialiserer mig mere på kandidaten. Især miljø og ressourceøkonomi, klimaøkonomi og politik er nogle kurser med mere samfundsorienterede problemstillinger vedrørende klimaforandringer, som jeg har savnet at kunne tage på DTU. På DTU lærer vi at løse problemerne med naturvidenskabelige mind-set, men til tider savner jeg lidt en dybere forståelse for de økonomiske og sociale perspektiver. Derfor er jeg rigtig glad for at have muligheden for at rejse til ETH, hvor de tilbyder kurser i disse emner.
Hvad håber du at opnå med studieopholdet?
Jeg håber på at få knyttet nye venskaber på kryds og tværs af landegrænser, mens jeg er hernede. Jeg er af natur meget udadvendt og synes, det er spændende at lære nye folk at kende. Jeg håber, mit hjem i Zürich, som er et student house med i alt 19 internationale studerende, vil være et godt startsted for at opnå nye internationale venskaber, som måske endda kan holde på længere sigt. Jeg deler værelse med en russisk pige, og vi er 10 forskellige nationaliteter samlet i huset. Det er virkelig fedt og spændende at være en del af. Med valget af ETH er jeg klar over, at jeg kommer til at skulle lægge en del timer på læsesalen, men det glæder jeg mig – indtil videre i hvert fald – over, da mit mål med mit studieophold især også har været at blive fagligt bedre og dygtigere, og at tage nogle fag inden for økonomi og politik, som jeg ikke kunne tage ligeså nemt hjemme i Danmark. Til slut håber jeg dog også på, at der i weekenderne vil være tid til en enkelt fest eller to og at tage rundt omkring i Schweiz og opleve de flotte landskaber og bjerge.
Hvad er dine ambitioner på sigt?
Rent karrieremæssigt er min drøm kort fortalt at have et meningsfuldt arbejde, hvor jeg sammen med nogle søde og engagerede kollegaer gør en positiv forskel for vores samfund og natur. Jeg synes emner som livscyklusvurdering (en metode der bruges til at vurdere produkters eller produktsystemers miljøbelastning gennem hele deres livscyklus fra ”vugge til grav”), bæredygtig udnyttelse af naturressourcer, luftforurening og imødegåelse af klimaforandringer er spændende. Jeg håber derfor, at det er emner som disse, som jeg kommer til at beskæftige mig med i mit arbejdsliv. Jeg har ingen specifikke planer om, hvorvidt jeg skal arbejde inden for det private eller det offentlige, om jeg gerne vil være leder eller ej, og om jeg skal arbejde i udlandet eller i Danmark, men som sagt håber jeg, at uanset, hvor jeg ender henne, at jeg kommer til at arbejde sammen med nogle fagligt dygtige og motiverede medarbejdere, som brænder for de samme mål som mig. Jeg har også en ambition om at lære om klimaforandringer og miljøhensyn gennem hele min karriere, så min viden på et tidspunkt ikke går hen og bliver forældet.
Rent menneskeligt har jeg en ambition om aldrig at få for travlt til at gå en tur i skoven og at læse en god bog, at være åben over for nye mennesker og nye venskaber, da dette vægter utroligt højt i mit liv.