Solnedgang over wester Schelde

Publiceret 01.03 2018

Klimatilpasning i Holland - et rejsebrev

Den første rejseberetning fra Alexander Noordegraaf, der i 2017 fik et af Hedeselskabets jubilæumslegater til et studieophold på HZ University of Applied Sciences, Holland, med særlig fokus på klimaforandringernes globale konsekvenser for vandet i havene og på land.

Kære Hedeselskabet

Så har jeg efterhånden opholdt mig 1 måned i Vlissingen i provinsen Zeeland, som er en del af Nederlandene. Tiden er godt nok fløjet hurtigt afsted, men der er også sket meget. Jeg har lært mange nye mennesker at kende fra hele verden, lært en masse om den hollandske kultur, og jeg er kommet godt i gang med semesteret på HZ University of Applied Sciences.

Her er ligesom i Danmark koldt i disse dage. Men her er ofte skyfrit, hvilket resulterer i, at solen kan give en lille smule varme, glæde samt spektakulære solnedgange over havet, diger og vindmøller.

På HZ følger jeg holdet, som er i gang med en bachelor i Water Management. Holdet er i gang med et kursus med titlen Polder Hydrology, som indeholder fagene: Hydrology i teori og praksis, GIS og Modellering.

Sideløbende med undervisningen arbejder vi i grupper på et skriftligt eksamensprojekt, som skal forsvares mundtligt til april. Projektet går ud på, at vi med hjælp fra teorien fra undervisningen samt egen research skal udarbejde en klimatilpasningsplan for Walcheren, som er det Polder-område, Vlissingen befinder sig i. Det er en enorm praktisk, spændende og kompleks opgave, som virkelig giver et afkast af viden og læring.

For bedre at kunne forstå og få sat billede på området, havde vi en heldagsekskursion, hvor vi var ude og besigtige Walcheren Polder. Dette inkluderede blandt andet besøg hos de vigtigste tekniske anlæg, diger, kanaler, klitter, naturområder samt hos en landmænd, som kunne fortælle om de udfordringer, han allerede nu står overfor.

Jeg glæder mig enormt til den kommende tids læring og til at dele denne viden med jer. Ydermere glæder jeg mig også helt vildt til at komme hjem for at se min familie i Danmark til påske.

De bedste hilsner,

Alexander Noordegraaf

 

Læs også her: Portræt af Alexander Noordegraaf