I første etape blev der etableret et drivhus med fokus på at eksperimentere med plantedyrkning og teknologi, erosionseksperimenter, læring om sluser og både, og et stor siddetrappe til skoleklasser og borgere i byen. HedeDanmark, der er en del af Hedeselskabet, har bidraget med beplantning.
Anden etape
Etape 2 af Almas Intelligente Have byder på flere forskellige habitater. Der etableres et mini-Gudenå-system, der giver plads til forsøg med vandløb, vandkraft og oversvømmelser. Gudenåen løber ud i et vådområde "Randers Fjord", der og langs hele åen plantes flere typiske Gudenåarter som pindsvineknop, brudelys, gul iris, almindelig fredløs og lådden dueurt.
Lidt længere væk fra vandet formes næringsfattige vilde enge. Det giver botanisk diversitet, og forskellige insektarter får mulighed for at bygge rede og yngle.
Langs Skanderborgvej etableres en frugtlund med sorter af gamle æble-, pære- og nøddetræer, og for at skabe diversitet lavstammede træer og et espalier med diversitet i smag og modningstid.
Udover frugttræer plantes forskellige hjemmehørende træarter for at øge insektdiversitet over hele sæsonen: Vintereg, pil og tjørn. Igen er det HedeDanmark der står for beplantningen, men har også opgave med opbygning af å-systemet.