< Back to news list

Mere most til midtjyder

Sorring Most sørger hvert år for, at tonsvis af nedfaldne frugter i det midtjyske lokalområde omdannes til litervis af most. Projektet støttes nu med midler fra Hedeselskabets medlemspulje.

De fleste haveejere kender det. Æblerne smager fantastisk godt direkte fra grenen, men man når aldrig at spise sig gennem mængden. Derfor ender de saftige frugter ofte som foder til havens fugle eller på kommunens genbrugsplads, og en stor mængde god mostfrugt går tabt hvert år.

Det problem har man forsøgt at løse i den lille, midtjyske by Sorring. Her har en lokal forening, Sorring Most, indsamlet over fem tons æbler over de seneste par år og omdannet dem til lækker most, som kommer de lokales ganer til gode.

For foreningen står blandt andet Bente Rands Mortensen, som har været med fra b.egyndelsen Soring Most har længe ønsket at udvide produktionen, og det bliver muligt nu. Foreningen har modtaget 20.000 kroner fra Hedeselskabets medlemspulje, og pengene bliver brugt på indkøb af æblekværn, kurvepresse og pasteuriseringsapparat. Bente Rands Mortensen er ikke i tvivl om, at donationen får stor betydning for foreningen fremover.

Med bidraget fra Hedeselskabet kan vores og de lokales arbejde blive mere effektiv, og derudover regner vi med at udvide til også at kunne omfatte æblesorter, som modner tidligt. Jeg håber, at det nye udstyr kan være med til at gøre projektet interessant for andre lokalsamfund, som kan adoptere ideen. Det vil kunne åbne op for samarbejde.
Bente Rands Mortensen

Sorring-borgerne afleverer i dag deres indsamlede æbler, som køres til et mosteri på Randersegnen. Cirka ti dage senere kan den pressede saft afhentes.

aeblemodtagning.jpg


I weekenden den 24. og 25. oktober 2015 blev der indleveret langt over to tons æbler til Sorring Most. Én af dem, der afleverede æbler, var Berit Kvist, der sammen med fem andre familier havde fyldt trailer og bagagerum med 700 kilo æbler.

Hedeselskabets medlemspulje uddelte i 2014 20.000 kroner til fem, lokale projekter anbefalet af Hedeselskabets medlemmer. Medlemspuljen er til mindre projekter, der kan have gavn af en økonomiske håndsrækning.

Læs mere om medlemspuljen her.