Oversigtsplan for udområdet ved børnehospice Strandbakkehuset 2000

Lege- og naturområde ved nyt børne- og ungehospice

Lindrende og legevenligt naturområde ved det ny børne- og ungehospice i Rønde skal give både syge børn, raske søskende og forældre et fristed til at lege og få gavn af de helbredseffekter, som naturen giver. 

Føleklinker, bænke med spil, en sansehave, et legeområder og et handicapvenligt skovområde. Det er bare nogle af de elementer, som lege- og udeområdet ved det ny børnehospice i Rønde, Strandbakkehuset, kommer til at indeholde.

Hospicets udenomsarealer er designet af Lene Lunghøj, landskabsarkitekt i HedeDanmark, som også står for udførelsen af området. Ifølge Lene Lunghøj er det en mere følelsesmæssigt krævende opgave at udtænke en kombineret legeplads og udeområde til et hospice end eksempelvis en legeplads ved en skole.

Hun forklarer, at udeområdet er designet, så både børn begrænset af deres sygdom, deres søskende og venner kan få glæde af det:

”Der er legeredskaber og trampoliner, hvor der kan brændes børne- og voksenkrudt af, men vi har også haft meget fokus på, at man skal kunne være med fra en seng eller en kørestol. Der er for eksempel handicapvenlig adgang til skoven, og mange oplevelser og lege, som man sammen med sine forældre og søskende kan have det sjovt med:  Føleklinker, småspil, sjove opdagelser på vægge og i fliser, såsom troldespor, skovskarnbasser og mega-myrer,” siger Lene Lunghøj.

Stor frivillig indsats
Det er Rotary-klubberne i Østjylland, der har taget initiativ og samlet penge ind til det nye udeområde, og her er Erling Mikkelsen, koordinator for de seks Rotary-klubber på Djursland glad for opbakningen til arbejdet omkring det nye hospice:
”Vi er helt overvældede over den meget store frivillige indsats, utroligt mange mennesker har ydet for at samle så mange penge sammen. Vi satte overliggeren højt med et mål på 3 mio. kr., men vi har nået det på grund af den utrolige opbakning, vi har mødt. Fra lokalbefolkningen på Djursland ved de offentlige aktiviteter vi har gennemført, fra erhvervsvirksomhederne, fra Rotary klubberne i det meste af Jylland og fra forskellige fonde,” siger han.

Hospicets ledelse glæder sig over, at det er lykkedes Rotary at skaffe midler til det nye naturområde. Dorit Simonsen, hospiceleder, udtaler:

Vi modtager børn og unge i alderen 0-18 år med livstruende og livsbegrænsende sygdom. Dem og deres familier ønsker vi at give muligheden for at have et hverdagsliv så tæt på normalen som muligt. Strandbakkehuset ligger i nogle meget naturskønne omgivelser, og man kan fra alle lejlighederne fornemme naturen helt tæt på. Vi er glade for, at vi i  samarbejde med HedeDanmark og Rotary er lykkedes med at skabe et fantastisk udeområde, som giver hele familien mulighed for liv, leg og lindring.

Helende natur
Det er ikke første gang, at HedeDanmark og Lene Lunghøj skaber uderum til børnehospice. Lukashuset i Hellerup, Danmark hidtil eneste hospice dedikeret til børn, har også et HedeDanmark-uderum designet af Lene Lunghøj. Hospicet i Rønde har dog et væsentligt større naturområde, hvor også et skovområde med en mindre sø bliver en central del af hospicets udearealer under navnet ”Stilleskoven”. Her bliver et såkaldt ”walk board” – en slags hævet bro i træ, der går rundt om søen – en handicapvenlig måde så eksempelvis kørestolsbrugere også får glæde af naturen.

”Naturen har en bevislig positiv betydning for vores helbred, som vi også i dette projekt forsøger at bringe i spil. Det skal være nemt for familierne at opholde sig i Stilleskoven uanset hvor mobil det enkelte barn er,” siger hun.
I skoven indplantes buske og træer og en ny frugtlund med urter, der tiltrækker bier og insekter og hjælper biodiversiteten i skoven, mens læringsstationer bliver sat op langs skovstien og inviterer til små lege og giver information om naturen. 

HedeDanmark har doneret arbejdstimer til både udvikling og design af hospicets uderum, mens Hedeselskabet har doneret midler til området ved udeområdets frugtlund. 

Frugtlunden-ved-Hospice-Djurs

Frugtlunden i august 2021

Strandbakkehuset - et Børne- og ungehospice beliggende ved Hospice Djursland - Syddjurs

FAKTA

Det nye børne- og ungehospice, der er på samme matrikel som Hospice Djursland (hospice for voksne), etableres af Region Midtjylland og Den Selvejende Institution Hospice Djursland.

Med etableringen af Strandbakkehuset vil alle børn og unge og deres familier, uanset hvor i Danmark man bor, kunne blive tilbudt hospiceophold med lindring, aflastning og omsorg af høj specialiseret sundhedsfaglig kvalitet.

Læs mere om Strandbakkehuset her.