Mette Bramsløw rejsebrev foto 4 2018

Mette Bramsløw

Stud. BSc. Bioteknologi på DTU

Mette Bramsløw portræt 2018
Stud. BSc. Bioteknologi på DTU

Mette Bramsløw

Studieophold på Ivy-League universitet Dartmouth College, Hannover, New Hampshire, USA for at få ny viden inden for vandmiljø, rensningsanlæg og særligt bakterier, der nedbryder plastik og gummi i marine økosystemer

Mette Bramsløw rejsebrev foto 1 2018

Rejsebrev fra Mette Bramsløw

Kære Hedeselskabet

Tiden flyver afsted, og nu er der kun cirka en måned tilbage af mit ophold her på Dartmouth College i USA. Efteråret er virkelig sat ind, sammen med midterms, Halloween og endelige eksamener, og der er virkelig mange ting i gang her på campus.

Jeg valgte Dartmouth College, fordi universitetet har en bred stærk faglig profil inden for miljøteknologi, bioteknologi og miljøteori, og fordi jeg ville få unikke faglige og personlige muligheder ved at komme her. Dartmouth er et Ivy-league universitet. Det betyder, at Dartmouth er blandt universiteter som Princeton, Yale og Harvard. Hver weekend er der kampe inden for mange forskellige sportsgrene alle skolerne imellem.

Det betyder også, at der er mange traditioner, som jeg er heldig at være en del af her, bl.a. den traditionelle Bonfire, hvor alle de nye freshmen hvert år tænder et stort bål og går lige så mange omgange rundt om det, som det år de matrikulerer (for de nye i år er det 2022, så af sikkerhedshensyn blev det forkortet til én). Alle amerikanske fodboldkampe er omgivet af fest og farver, marching bands og cheerleadere, og en entusiastisk skolesang, som alle synger med på. Derudover findes der meget greek life her på campus, hvor meget gamle fraternities og sororities, sociale organisationer for henholdsvis drenge og piger, holder fester og events ugen igennem.

Dartmouth ligger i en lille by, Hanover, i New Hampshire, og er derfor omgivet af smuk og storslået natur, bjerge og (masser af) af skov. I den forbindelse ejer Dartmouth også et lille økologisk landbrug, som er studenterdrevet, og som jeg deltager en del i. Her er derfor også et aktivt udendørsliv, hvor Dartmouth Outing Club (DOC) arrangerer vandreture og klatring og andet, bl.a. i The White Mountains i New Hampshire. Min roomie Mary og jeg vandrede hele vejen op til toppen til Mt. Moosilauke, et bjerg som Dartmouth studerende bruger meget tid ved, og hvor de også er en vigtig del af vedligeholde vandrestier, broer og trapper i naturen. Alle klubber er relativt små og folk kender hinanden godt, da skolen med sine 4.000 bachelorstuderende og 2.000 kandidatstuderende og phd.-studerende er en lille skole efter amerikanske standarder.

Som jeg nævnte flyver tiden afsted, især fordi der er meget høje forventninger fra både professorer og studerende til det faglige niveau, og alle arbejder hårdt og klarer sig godt. I år blev kun 8,7% af alle ansøgere accepteret af universitetet, og derfor er alle meget fokuserede studerende, folk som kommer fra alle steder i USA og internationalt. Jeg nyder godt af det faglige niveau, da mine kurser er spændende, udfordrende, og opfordrer mig til at tænke nyt, selvom det var hårdt at få overstået mine midterms, og snart skal jeg i gang med eksamener igen. Jeg tager et kandidatkursus kaldet Advances in Biotechnology, hvor vi diskuterer ny forskning indenfor bioteknologi, og det lærer mig meget nyt om eksperimentelle fremgangsmåder og mangler ved eksperimenter fra videnskabelige artikler. De kompetencer jeg lærer her kan jeg perspektivere til mit bachelorprojekt og min forsøgsplanlægning i den forbindelse.

Igen vil jeg sige tusind mange gange tak for jeres støtte. Det har betydet og betyder meget for mig at få lov at tage af sted til Dartmouth, som er et helt særligt sted, og Hedeselskabet har været helt afgørende i at jeg har kunne gennemføre det. Dartmouths særlige charme og de venner og den hverdag jeg har fået her, gør at jeg ved at jeg kommer til at savne Dartmouth, når jeg om lidt tid skal vende snuden hjemad. Derfor endnu engang tak!

Mange glade hilsner
Mette

Læs portræt af Mette Bramsløw nedenfor

Hvad vil du særligt fremhæve ved din uddannelse?
Det, der er helt særligt ved at studere bioteknologi, er hvordan teknisk udvikling kan påvirke det felt man arbejder i. Ny viden skubber hele tiden grænser indenfor mit felt. Bioteknologiuddannelsen, en kombination af biologi, kemi og teknisk viden fra ingeniørfaget, gør mig i stand til at anvende og ”dreje” på komplekse biologiske systemer, sådan at man eks. kan nedbryde plast via bakterier. Bioteknologi er derfor en meget alsidig disciplin, og der er mulighed for at arbejde indenfor mange forskellige ting, eksempelvis grønnere løsninger. Jeg mener at plastforurening, både mikro- og makroplast, er en af de største udfordringer vi står overfor i dag.

Hvordan er din interesse for miljøteknologi - og særligt vandmiljøer og nedbrydning af plast opstået?
Siden jeg var helt lille har jeg set dokumentarer som ”Den Blå Planet” eller ”Planet Earth”, hvilket inspirerede mig til oprindeligt at ville være marinebiolog. Som jeg blev ældre, blev jeg mere opmærksom på hvor mange udfordringer og problemer der er i marine miljøer, såsom plastikforurening, og de verdensomspændende problemer forurening skaber for alle dyr og planter. Jeg mener det er vores alles ansvar at løse plastikproblemet, og derfor vil jeg være med til at arbejde på, hvordan vi alle kan skabe en bæredygtig fremtid. Da jeg skulle til at vælge uddannelse var det svært, for mit hjerte lå hos biologien, men samtidig brændte jeg for at være med til at skabe en bæredygtig fremtid, så jeg var lige ved at vælge miljøteknologistudiet i stedet. I sidste ende har jeg valgt bioteknologi med et miljøteknologisk tvist. Bioteknologi og miljøteknologi er efter min mening en vital del af at skabe en bæredygtig fremtid med teknologiske løsninger.

Hvorfor har du valgt Dartmouth College i New Hampshire, USA?
Det, der oprindelig tiltalte mig ved skolen var det faglige. Som en Ivy-League skole er Dartmouth College omgivet af en vis prestige, hvilket jeg også var smittet af, men især er det fantastiske ved skolen at mange at professorerne har skrevet de bøger der undervises i verden over. For eksempel er en af mine professorer en anerkendt forsker indenfor økonomi og økologi, hvor han bl.a. forsker i de økonomiske konsekvenser af den grønne omstilling, og hvorfor det er vitalt at vi gør det alligevel. Vi har talt om cases fra skovbrug, floder og Arktis, og hvordan man anser bæredygtighed forskelligt alt efter hvor man kommer fra. 

Dartmouth er en forholdsvis lille skole med 4000 bachelorstuderende, som ligger i Hanover, en lille by i New Hampshire. At skolen ligger lidt isoleret gør, at der er et tæt fællesskab med både sine klassekammerater og professorer. Der er desuden rig mulighed for at tage ud og vandre, være med i udendørsaktiviteter og på alle måder være en del af naturen her. Da Dartmouth College er en gammel skole fra 1769, er der mange unikke traditioner her, som jeg glæder mig over at være en del af.

Hvad håber du at opnå med studieopholdet?
Først og fremmest er det en kæmpe mulighed for mig at være her på Dartmouth College, hvor jeg er i tæt kontakt med professorer såvel som studerende. Jeg håber at lære mere om marine økosystemer samt at tage erfaringer med fra forskere og ph.d-studerende her. Jeg tager et kandidatfag herovre, hvor vi diskuterer den nyeste bioteknologiske forskning fra videnskabelige artikler og hvordan den kan anvendes i virkeligheden, men også de begrænsninger og muligheder der opstår når man vælger forskellige fremgangsmåder fra eller til. På den måde lærer jeg meget nyttigt i forbindelse med mit bachelorprojekt, og hvordan jeg kan planlægge individuelle eksperimenter på bedst mulig måde. Jeg håber desuden at jeg udover det faglige holder kontakten med de venner og forbindelser, jeg har fået her.

Hvad er dine ambitioner på sigt?
Efter mit ophold skal jeg hjem og skrive min bacheloropgave. Efterfølgende skal jeg vælge en kandidat. Jeg vil som sagt gerne være med til at løse problemet med plastforurening. Men også indenfor landbrug, industri, skovbrug og energisektoren er der udfordringer hvis vi skal gå en bæredygtig fremtid i møde. Derfor er der behov for innovation på mange områder. På langt sigt vil jeg gerne arbejde med bioteknologiske løsninger anvendt i vedvarende energi, eventuelt kombineret med forskning i mikroplast. Fremfor alt har jeg et ønske om at lave noget, der fremmer naturbevaring og bæredygtige løsninger.