Ingeniørbygningen_GDL_campus-Holland

Johan Lindbjerg Skovbæk

BSc. Design & Innovation (civilingeniør), Danmarks Tekniske Universitet

Johan Lindbjerg Skovbæk
Udvekslingsophold, Tecnológico de Monterrey i Mexico

Johan Lindbjerg Skovbæk

Mexico har nogle markant mere prekære udfordringer end herhjemme, i særdeleshed klimaforandringer, der med tiltagende tørkeperioder allerede presser fødevareproduktionen samt de tilhørende forsyningsmæssige og økonomiske forhold. Med rødder i en landbofamilie, en baggrund på landbohøjskolen og som nuværende design- og ingeniørstuderende har jeg  en forståelse for disse systemer samt evnerne til at udvikle den nødvendige innovation, der kræves for at omstille os til fremtiden og bevare naturen.

Altså en del af den innovation som Danmark bestræber sig på at levere og leve af. Derfor ser jeg det som en unik mulighed for at arbejde med produkt- og systemdesign i forbindelse med landbrug og cirkularitet på et såkaldt verdensklasseuniversitet indenfor innovation.

Landbrugsareal Mexico

Rejsebrev

Kære Hedeselskabet

Nu er mit udvekslingsophold i Guadalajara, Mexico, så småt ved at lakke mod enden, og i løbet af de sidste 5 måneder har livet set ganske anderledes ud end derhjemme. Det har været rejse, som på mange måder har været anderledes end forventet - En oplevelse af at starte fra bunden for langsomt at bygge op og forstå de basale ting, såsom hvordan man anskaffer sig et måltid morgenmad til at diskutere filosofi på spansk og få sig et nyt hjem med alt hvad der hører til.

Jeg havde min første reelle samtale på spansk med en tilfældig chilener i København en uge forinden min afgang, hvilket var en smule forkvaklet, men om ikke andet forståeligt. I mellemtiden har jeg oplevet stor sproglig udvikling, hvilket både har tilladt mig at have undervisning på spansk og givet mig et meget dybere indblik i den latinamerikanske verden end ellers muligt.

Mit forhold til det ellers meget prestigefyldte private universitet, som jeg har gået på, var en anelse kompliceret, da jeg ikke kunne få nogle af de kurser, der var blevet udbudt i første omgang. Jeg tror både at universitetets administration og jeg havde en interessant oplevelse af det clash, der opstod mellem en glædeligt diskuterende dansker og hårdknuderamt og klassisk latinamerikansk bureaukrati.

Nuvel, nogle både gode og relevante kurser fik jeg dog. Jeg erfarede dog hurtigt at det ville være bedre for mig at individuelt opsøge det omkringliggende, som havde mere relevans for mig og min uddannelse. Derved har det i højere grad været en antropologisk tilgang til det studie i bæredygtighed, som jeg havde set frem til. Jeg mener nu at have opbygget en større forståelse for de kræfter, som driver mennesker til at gøre både gode og dårlige ting for deres omgivelser.

Derudover har jeg set, mærket og lært om kunst, kultur og anderledes tilgange til naturforvaltning, landbrug og dertilhørende design. Bl.a. i forbindelse med ture til de famøse ’chinampas’, et meget effektivt og sø-baseret landbrugssystem, som er delvist bevaret fra gammel tid.

Det har været hårdt at skulle sige farvel til de nu velkendte venner, hobbyer og, men jeg glæder mig nu til snart at vende næsen hjemad for at vende tilbage til familie, hverdag og den bacheloropgave, som står for døren.

Venlig Hilsen

Johan Lindbjerg Skovbæk

Design & Innovation, Danmarks Tekniske Universitet
Tecnológico de Monterrey, Guadalajara Campus