salamanca

Uderum skaber bedre trivsel i Kompedal

Naturen, sund kost, motion og nærværende pædagogik gør en afgørende forskel for elevernes trivsel på Dybkær Specialskole.

På en af de få solskinsdage i januar blev en ny bålhytte indviet i Kompedallejren i Kompedal Plantage. Her holder udviklingsprojektet Salamanca til, der er forankret i Dybkær Specialskole i Silkeborg.

En stor portion velsmagende og kraftig tomat-grøntsagssuppe med nudler og ristet bacondrys. Dertil bålbagte boller.

Eleverne i Salamanca havde sørget godt for naboer, sponsorer, jægere og brugere af Kompedallejren, der alle var inviteret til indvielse af den nyopførte bålhytte langt ude i Kompedal Plantage. Hytten er en del af en udbygning af området omkring lejren, hvor der også er kommet et udendørs læringsrum, bålsted og borde/bænke til cirka 30 personer. Det er ønsket, at andre også vil benytte og få glæde af bålhytten uden for skoletiden.

Da vi for tre år siden startede Salamanca-afdelingen, var tanken at undersøge, hvad naturen kan gøre for os mennesker - både når vi mistrives, og når vi har det godt. Her er Kompedal Plantage en fantastisk oase, som virkelig gør en forskel.

Uffe Lilholm, Skoleleder

Hedeselskabet har støttet projektet med 25.000 kroner fra medlemspuljen, der er gået til at opgradere hytten, til formidling og indkøb af forskelligt grej til brug i naturen. Grejet blev da også taget i brug på indvielsesdagen. De mindste elever fandt bænkebidere, der blev indsamlet i de rette bøtter og derefter undersøgt på behørig vis.

Eleverne, der er mellem 6 og 17 år, kommer fra forskellige sociale lag. Nogle af dem er flygtninge, præget af traumer. De færreste er fortrolige med at færdes i naturen, og derfor handler Salamanca om at få skabt et trygt natur- og læringsrum. Naturen bliver brugt til at bringe elevernes kompetencer i spil, styrke sociale relationer og til fysisk udfordring.

Projektet har gjort sig mange positive erfaringer.

Anne Houborg Mundbjerg og Sebastian Birk Laursen studerer sommerfuglebogen
Skoleleder Uffe Lilholm og Sebastian Birk Laursen og Asger Rahbek Berthelsen studerer bænkebidderne