Søren Fønsskov Jensen

Ung landmand går efter den nyeste teknologi

Søren Fønsskov Jensen er fjerde generation på planteavls ejendommen Johannesminde ved Nørre Alslev, som han driver med konventionel planteavl. Søren lever af naturen, passer på den og er overbevist om at den teknologiske udvikling er en vigtig partner for landbruget og klimaet. 

Søren Fønsskov Jensen er uddannet faglært landmand i 2015 på Dalum landbrugsskole, fortsatte med en produktionslederuddannelsen og blev i 2022 færdig som agrarøkonom samtidige med at han drev sit landbrug.

Ejendommen består for det meste af jord af god bonitet, hvor han indtil videre har avlet traditionelle afgrøder som består af maltbyg, hvede, sukkerroer, vinterraps og græsfrø.

Søren vil meget gerne dyrke noget mere specielt og har i 2022 haft spinat til frø og hybrid vårraps til fremavl.

Jeg arbejder rigtig meget med præcisions jordbrug. Jeg mener det er den vej vi skal for at reducere vores miljøpåvirkning og få en bedre udnyttelse af vores indsatsstoffer samt reducere dem. Vi er nødt til at udvikle os, for ikke at afvikle dansk landbrug.

Søren Fønsskov Jensen
Fødevareproducent

Søren har indtil videre investeret i en GPS til traktoren, hvorved han kan styre hvornår sprøjte og gødningsspreder åbner og lukker. Derudover laver han tildelings kort, så han kan omfordele gødning og planteværn på marken via satellitter for at får mest muligt ud af de anvendte indsatsstoffer.

Præcis sprøjtning og gødning
Næste step for Søren Fønsskov Jensen er indkøb af en sensor som giver ham muligheden for at være endnu mere præcis i sine sprøjtninger og gødskninger. Den skal monteres på traktoren og vil kunne spotte ukrudt hvorefter den så fortæller sprøjten, hvornår den skal åbne og lukke igen. På den måde bliver der kun sprøjtet præcis hvor det er nødvendigt og der vil kunne spares rigtig meget planteværn.

Som en støtte til dette indkøb har han modtaget 25.000 kr. fra Edvard og Ane Agerholms Legat.

Søren Fønsskov Jensen i spinatrækkerne

Stort potentiale i plantebaseret fødevare

Søren Fønsskov Jensen vil rigtig gerne producere afgrøder, der kunne bruges til plante baseret fødevare som f.eks. linser, ærter lupiner eller andet.

Han mangler dog producenter der kan forarbejde produkterne og lave dem til de færdige produkter, der kan sælges.