På land og i vand
Skal vi nå de mål, vi har forpligtet os til i EU’s vandrammedirektiv, skal der arbejdes på land med at reducere tilførsel af næringsstoffer til fjordene samt i vand ved at fjerne nogle af de næringsstoffer, der gennem generationer har ophobet sig i det kystnære marine miljø.
Muslingeopdræt skal ses som et væsentligt supplement til de virkemidler, der anvendes på land. Når først næringsstofferne er kommet ud i vores fjordsystemer, er det kun opdræt og høst af muslinger og tang, der kan fjerne det, hvoraf førstnævnte er det mest effektive.
Muslinger som bæredygtigt protein som potentiel erstatning for soya
Blå Biomasse A/S etablerede i 2017 Danmarks største industrielle muslingeopdræt i Limfjorden ved Venø Sund, hvor der årligt produceres ca. 8.000 tons muslinger. Ved høst af disse fjernes der 104-137 tons kvælstof (N) og 5,7-13 tons fosfor (P) fra fjorden.
En projektgruppe bestående af Blå Biomasse A/S, Ingrediensproducenten TripleNine Group A/S, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, WSP og Leroy Seafood, har med støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), demonstreret og udviklet industriel produktion af blåmuslinger, hvor muslingerne forarbejdes til et bæredygtigt foder, der kan reducere import af soya.
Derudover vil muslingeopdræt som virkemiddel tilføre en samfundsmæssig værdi ved at øge beskæftigelsen i landområderne.
Læs notat fra København Universitet om resultaterne fra INPROFEED miljø-arbejdspakke her
Læs folder om muslingeopdræt og miljø - et GUPD-støttet samarbejdsprojekt