Sall Bypark 2000.jpg

Publiceret 15.08 2019

Gadekæret skal igen være et åbent samlingspunkt

Sall blev i 2018 kåret til årets landsby, og der har så sandelig været fart på i de seneste 10 år. Nu står byens gadekær overfor en overhaling af byens borgere – det projekt har Hedeselskabet støttet med midler

’Landsbyerne er under afvikling’. ’Indbyggertallene falder’. ’Skolerne lukker’. Overskrifterne har været og er mange og temmelig triste i kanten. Sådan var det sådan set også i Sall. For cirka 10 år siden lukkede kommunen byens skole, men så gik den klassiske lokalprotest i gang og en friskole blev oprettet. I 2018 blev Sall i Midtjylland kåret til Årets Landsby.

”Vi kom nu ret hurtig over det med at være en protestforsamling, men det satte i hvert fald gang i en masse initiativer. Vi har etableret friskole, friplejehjem og renoveret forsamlingshuset. Der er virkelig initiativ i Sall, og det har også påvirket indbyggertallet i en positiv retning. Gennem de seneste 10 år har det handlet meget om byens institutioner, som også henvender sig til bestemte målgrupper, så nu synes vi, det var tid til at kigge på byens gadekær, som skal være en naturoase og et samlingssted til hele byen,” fortæller Merete Kallestrup, der agerer fundraiser på projektet.

Byens gadekær er i dag et indelukket vandhul, som har fået lov til at passe sig selv siden engang i 90’erne. Det skal der laves om på. Området skal åbnes og blive en integreret del af stisystemet i Sall, som forbinder byens mange institutioner og foreninger.

 

Gadekæret har både en central placering og en historisk betydning, og det vil vi genoplive.

Merete Kallestrup fortsætter: "Samtidig er det oplagt synliggøre stierne i og omkring Sall. Der er mange fra Hammel, som løber forbi Sall, og det er oplagt at bruge de ruter, der er, som leder forbi forsamlingshuset, whisky-destilleriet, kirken, sportspladsen, plejehjemmet, børnehaven, byparken osv. Men vigtigst af alt vil det give de lokale mulighed for at komme nærmere naturen og skabe gode rammer for lokale, naturnære fællesskaber for landsbyens borgerne og brugere.”

Hedeselskabet støtter projektet med 100.000 kroner, og fremhæver det samlende aspekt ved et projekt som dette.

”Hedeselskabet arbejder for ’aktivt at forbedre bo- og levevilkår primært på landet’, som det er formuleret i formålsparagraffen, og her er projektet i Sall et rigtig godt eksempel. Her har borgerne i den grad taget sagen i egen hånd og sikret en udvikling af et sted, som lige så vel kunne være endt i afvikling. Vi ville gerne støtte, at byen får et grønt samlingspunkt – både for at hylde initiativet, men også fordi det er med til at sikre, at naturen har en vigtig plads i hjertet af landsbyen,” siger projektchef i Hedeselskabet, Vibeke Højen.