Nonnehaven-Randers Realskole

Publiceret 28.11 2022

En græsskråning er forvandlet til et aktivt byrum

Et unikt grønt byrum foran det tidligere gamle Sct. Joseph Hospital på Fabersvej i Randers er klar til ibrugtagning. Bygningen blev i 2019 overtaget af privatskolen Randers Realskole, som siden da har arbejdet hen mod at forvandle den kedelige græsskråning til en have, hvor der skabes synergi, relationer og muligheder for udeundervisning for skolens elever foruden et oplevelsesrum for byens borgere.

De gamle skitser og billeder af hospitalet har vist, at der på skråningen foran bygningen har været et haverum. Og det er den have, der har inspireret til den nyopførte Nonnehave med buede terræn-siddetrin, opholdsrum afskærmet af runde cylindre i forskellige størrelser og udformning samt tilgængelige stier, der åbner sig for alle udefra.

Byen får nyt liv
Hos Randers Realskole ønsker de, at så mange af byens foreninger, grupper og borgere vil anvende området, der bliver åben og tilgængelig for byens borgere uden for skoletiden lige som skolens øvrige udefaciliteter er. 

Skoleleder Hans Myhrmann finder det vigtigt, at skolens elever møder specielt de ældre generationer på en anden måde, end de plejer, samtidig med at han opfordrer alle til at bruge området, så byen får det liv, den fortjener. 

Forundringshave og meget mere end det
Tanken er, at haven skal skabe grobund for fordybelse og forundring, fortælle landskabsarkitekt Lene Lunghøj, HedeDanmark. Det ses fx ved plantevalget, hvor der blandt andet er plantet en hamamelis (troldnød), der blomster og dufter om vinteren og lokker én op ad trapperne, og om sommeren smider den hørligt alle sine frø. Fra nonnernes tid udvandt man bakteriehæmmende stof fra dens plantedele.

Der er også plantet en del bærbuske, læge- og krydderurter, som kan anvendes i undervisningen og spises som en sunde vitaminbomber.

Nonnehaven er tænkt som stedet til eftertanke, det stille møde. Her åbnes for den store forunderlige planteverden og man finder ro og hvile, sol, skygge, læ og overblik - alene eller sammen og på en måde i modsætning til den store skolegård overfor, hvor bevægelse og store grupper er i fokus.

Det er et sted, hvor der kan lades op, og hvor man kan møde verden med sanserne og sindet. 

Nonnehaven er udviklet sammen med Ældreboligerne Thors Bakke, HedeDanmark og lokale foreninger repræsenteret ved Frivilligværket Randers. Projektet er støttet af Hedeselskabet, Friluftsrådet og en række lokale virksomheder.

Se mere om projektet her

Amfiscene Nonnehaven
Stensætning Nonnehaven