Odin med Hugin og Munin

De nordiske guder i træ

Hedeselskabet har støttet en mytologisk park i Vejerslev

I Vejerslev er en gruppe frivillige ved at lægge sidste hånd på en mytologisk park, der giver nyt liv til landsbyens gamle sportsplads.

Kender man bare lidt til den nordiske mytologi, så genkender man straks Odin med de to ravne, Hugin og Munin, som står klar til at byde velkommen inden for i den mytologiske park Asgård i Vejerslev. Lidt længere inde slænger en livagtig kopi af Midgårdsormen sig foran en bakke, der forestiller Valhal.

De mange flotte træskulpturer er lavet af lokale, frivillige. De har gjort det så godt, at det næsten ikke er nødvendigt med skilte. Men skiltene er i høj grad med til at sætte gang i både leg og læring.

Skiltene ved figurerne fortæller små historier fra den nordiske mytologi og udfordrer børn og barnlige sjæle til at balancere på Midgårdsormen, blæse i Gjallarhornet ligesom Heimdal, krybe ind i Skrymers vante og skyde til måls efter Balder. Det handler om at røre ved, kravle på og selv være med i historien. 

Overnat i Asgård
Bagest i parken ligger et solidt madpakkehus i træ. Her er der god plads til at holde frokostpause i læ for enten sol eller regn og samtidig blive klogere på Vejerslev og vikingerne. For landsbyen gemmer på en lang og spændende historie som centrum for en magtfuld elite i den tidlige vikingetid.

Informationstavler i huset fortæller også om gamle, danske træsorter og nordiske planter. Med støtte fra Hedeselskabet har HedeDanmark a/s rådgivet om beplantning og formidling.

Madpakkehuset er indrettet med en hems, hvor man kan booke overnatning præcis som i et shelter. Da parken ligger på landsbyens gamle sportsplads, er her også toilet- og badefaciliteter. Overnatning og udlån af grej fra grejbiksen som fx vandlup, net m.m. er det eneste, der koster noget. Ellers er der offentlig adgang, og det er gratis at tage på besøg i parken.

Samlingssted og synlighed
At parken snart er klar til indvielse skyldes en aktiv indsats og et stort engagement fra de lokale, frivillige og støtte fra Favrskov Kommune, Favrskov Landsbyråd, Friluftsrådet og Hedeselskabet. 

Der har været fælles arbejdsdage, hvor der er blevet plantet og malet. Der har været workshops med undervisning i fremstilling af træfigurer. Flere har bidraget med træ, maling, udstyr, lugearbejde m.m.

Det her har kun kunne lade sig gøre takket være de mange frivillige og særligt de aktive pensionister i landsbyen, siger koordinator ved Landbyrådet i Vejerslev, Annie Nielsen.

Gruppen af frivillige havde oprindeligt tre mål med parken. Det første var at give børn viden om historie og natur gennem oplevelser og leg. Det andet var at genskabe et lokalt samlingssted på den tidligere sportsplads. Det tredje var at tiltrække nye beboere til området.

De to første mål er nået og ifølge Annie Nielsen endda med den sidegevinst, at de har lært hinanden godt at kende i byen og har fået øjnene op for hinandens værdier.

Der er lavet aftaler med skoleklasser og spejderne, som vil bruge parken. Selvom parken ikke er officielt indviet endnu, så har en pensionistbus fra Vejle allerede lagt vejen forbi. Annie Nielsen og de andre frivillige håber, parken vil være med til at gøre Vejerslev synlig og måske sammen med andre tiltag i landsbyen trække nye beboere til.

Indvielse d. 25. august 2018
Den mytologiske park Asgård i Vejerslev bliver indviet lørdag d. 25. august 2018. Kl. 14.00 vil der være tale og navngivning ved borgmester Nils Borring efterfulgt af taler af sponsorerne. I løbet af dagen vil der være vikingemusik, vikingekamp og fitness for vikinger. Om aftenen er der helstegt pattegris på rigtig vikingemanér. Alle er velkomne.