Kongenshus lyng Bent Wiklund 2000

Publiceret 27.08 2020

Blomstrende lyng, tyttebær og ny udstilling

I disse uger er der ekstra god grund til at besøge Kongenshus Mindepark – lyngen står lilla og smuk, tyttebærrene er modne og ved kroen er udstillingen Hedens Ansigter netop åbnet.

Kongenshus Mindepark er et besøg værd året rundt, men i disse uger er der særlig grund til at tage forbi. Det lilla lyngtæppe er på sit højeste, og der må altid plukkes en buket med hjem til vindueskarmen – og lige nu er der også mulighed for at fylde kurven med tyttebær. Der er ikke koordinater eller tyttebærstier, som man kan gå efter, men godt sted at starte er på bakken i området omkring udkigstårnet cirka midt i parken. Og skulle man nu være uheldig ikke at få gevinst, så kan man altid glæde sig over at få en god naturoplevelse med hjem.

Udover den blomstrende lyng og modne tyttebær, kan man også besøge en helt ny udstilling i lokalerne ved kroen. Bestyrelsen for Kongenshus Mindepark så som de første udstillingen ’Hedens Ansigter’ i fredags, og den er nu åben for alle. Her kan man opleve de fantastiske billeder, som folkemindesamleren Evald Tang Kristensen sammen med fotograf Peter Olsen indsamlede i slutningen af 1800-tallet af hedens folk. Billederne har tidligere været udstillet på Skovgaard Museet, men er nu at opleve i mindeparken.

”I forbindelse med Hedeselskabets 150 års jubilæum i 2016 støttede vi udstillingen på Skovgaard Museet, og vi har siden haft billederne stående. Det er nogle helt fantastiske fotografier, og her ved Kongenshus Mindepark synes vi, at de kommer til ære og værdighed. Det er ovenikøbet ganske gratis at opleve dem. De supplerer rigtig fint den historiske tur i mindedalen, hvor man finder navne på hedens opdyrkere,” siger Torben Friis Lange, CEO for Hedeselskabet og bestyrelsesformand for Kongenshus Mindepark. 

Der er officiel indvielse af udstillingen ’Hedens Ansigter’ den 28. oktober 2020 af museumsleder ved Skovgaard Museet Anne-Mette Villumsen og historieprofessor ved Aalborg Universitet Poul Duedahl. Udstillingen er blevet til med støtte fra Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek, hvor billederne er fra, Skovgaard Museet i Viborg, Viborg Kommune og Hedeselskabet.

Du kan både besøge mindeparken i bil, på cykel og til fods. Du kan dreje ind Kongenshus Kro & Hotel og følge vejen gennem hele mindeparken. Det kan anbefales at gøre holdt ved udsigtstårnet, hvorfra man kan skue ud over det meste af mindeparken. Herfra kan man tage turen ned gennem mindedalen, der ligger i en slugt skabt efter sidste istid. Der er også mulighed for at gå ind over heden på de afmærkede stier, ligesom der er overnatningsmuligheder i tre shelters, som ligger lige bag udkigstårnet.