For medlemmer

Publiceret 01.03 2016

Hvor kalkuner bliver til biogas

DEN ENGELSKE KALKUNPRODUCENT BERNHARD MATTHEWS GROUP FIK I 2013 ET BIOGASANLÆG, SOM TRYLLER KALKUNAFFALD OM TIL ENERGI. DET GIVER GOD ØKONOMI, ET GRØNNERE BRAND OG GLADERE NABOER. GENERELT ER DER STOR FOKUS PÅ FORARBEJDNING AF AFFALD I ENGLAND, HVOR INTERESSEN FOR BIOGAS ER STIGENDE.

Bernhard Matthews kalkunslagteri ligger godt gemt af vejen i bakkede landskaber i Suffolk i det sydøstlige England. Kun småveje fører hertil, og de går gennem idylliske gamle landsbyer i bedste Barnaby-stil. Men da slagteriet producerer flere millioner tons kalkuner årligt, har det tidligere betydet store mængder tung trafik til og fra hovedvejene og ind gennem landsbyerne. Man møder da også et par lastbiler, men efter at Holton Renewables i 2013 fik gang i biogasproduktion baseret på kalkunaffald, er lastbilturene til fabrikken reduceret med 1.200 om året, fordi 60 procent af affaldet ikke længere skal køres til affaldsdepoter. Til store glæde for de lokale borgere.

Holton Renewables Power producerer for tiden en halv MW el på sit biogasanlæg, der er leveret af danske Xergi, som Hedeselskabet ejer halvdelen af. Mængden af el svarer til 16 procent af kalkunfabrikkens elforbrug, og samtidig dækker anlægget 25 procent af varmtvandsforbruget.

”Vi skaber energi fra det affald, som fabrikken indtil for 18 måneder siden måtte betale for at slippe af med. Vi løser…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.