For medlemmer

Publiceret 01.03 2016

PORTRÆT: Legebarnet med en mission

Foto: Kasper Løftgaard / Team Dambo

Tekst: Inge Spliid Bech

THOMAS DAMBO HAR BYGGET MED GENBRUGSMATERIALER, SIDEN HAN KUNNE MESTRE EN HAMMER, OG HAN GØR DET STADIG I EN ALDER AF 36 ÅR. I DAG HANDLER DET BLOT OM ANDET OG MERE END AT BYGGE DEN FEDESTE HULE. DET HANDLER OM AT FÅ OS ALLE – DU, JEG, VIRKSOMHEDER, POLITIKERE OG SAMFUNDET TIL AT ÆNDRE PÅ KØB-SMID VÆK-MENTALITETEN.

Det er Østerbro, det er januar og det er råkoldt og diset. Ind ad døren kommer en solbrændt Thomas Dambo og bliver budt velkommen af sit team med smil og kram. Han landede i går efter 20 timers hjemrejse fra Puerto Rico, som ikke just var en dasetur. I ti dage knoklede han sammen med et lille hold for at få værket ’Wilsons Car’ færdigt til en kunstfestival. Værket er opkaldt efter en ulovlig immigrant, som donerede sin udtjente bil, der sammen med gammelt palletræ er blevet til kunstværket, som er en kommentar på en syg bilkultur på den caribiske ø. Til gengæld har denne tilbagevendende kunstfestival også betydet, at en slumbydel er blomstret op med cafeer, og med cafeerne følger turisterne og måske et bedre liv for indbyggerne. En slags samfundsmæssig bæredygtighed, som Thomas Dambo netop ønsker at opnå med sin ”gen-brugskunst”, og efterhånden begynder kunstkritikere og kuratorer rundt om i verden at kende den kreative fynbo, ligesom flere politikere herhjemme gør det samme. Men det kunne også være endt et helt andet sted.

I folkeskolen havde Thomas Dambo, hvad han…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.