For medlemmer

Publiceret 01.03 2016

På loftet sidder… Certificeret træ

FAMILIEEJEDE TROLDTEKT MED RØDDER TILBAGE TIL 1855 HAR LEVET STILLE, MEN GODT I EN LILLE VESTJYSK LANDSBY. FOR GODT FEM ÅR SIDEN SATTE DE FOR ALVOR FOKUS PÅ BÆREDYGTIGHED OG CERTIFICERING I TAKT MED, AT PRODUKTIONEN GIK I VEJRET. EN POSITIV TENDENS, IFØLGE DANMARKS GRØNNE TÆNKETANK CONCITO, MEN IKKE LØSNINGEN PÅ ALT.

På en vinterdag, der ikke kan beslutte sig for, om det skal være sol, regn, hagl eller torden gør den vestjyske landsby. Troldhede ikke meget væsen af sig. Lige i udkanten af byen ligger Troldtekt, og bag bygningerne ud til vejen gemmer sig 150.000 m2 produktion og lager. Herfra sendes akustikplader ud i hele verden – et temmelig enkelt produkt bestående af to lokale naturmaterialer rødgran og cement, som der hver især forbruges cirka 13.000 tons af om året.

Den familieejede virksomhed blev stiftet i 1855 og har siden 1935 produceret træbetonplader, som nok bedst er kendt fra haller og skoler. Produktionen tog for alvor fart i midten af 80’erne, hvor asbest-problematikken betød, at mange skoler akut måtte udskifte lofter til et miljørigtigt alternativ som eksempelvis Troldtekt akustiklofter. I 2010 modtog Troldtekt Byggeriets Miljøpris, og det blev startskuddet for et målrettet arbejde med bæredygtighed – og ikke mindst at fortælle omverdenen om det.

”Det er en langsigtet strategi. Meget af det vi arbejder med, gjorde vi allerede i forvejen, så medarbejderne…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.