For medlemmer

Publiceret 24.05 2021

Fremtidens miljøkæmper bor under Limfjordens bølger

Tekst: Christian Agerskov Munk

Et netværk af eksperter og virksomheder arbejder sammen med virksomheden blå biomasse på at reducere landjordens påvirkning af fjordvandet. hemmeligheden er blåmuslinger, som foruden at være en fremragende algestøvsuger i vandet også er en fortrinlig og bæredygtig spise for mennesker og dyr.


På en klar forsommerdag med mild brise glitrer Limfjorden stille i solens stråler. Alt ånder fred.

Under overfladen er det dog en helt anden historie. Her knokler millioner af små skaldyr nemlig med at rense vandet. Godt nok sidder de ganske stille, de små blåmuslinger, men hver time kan en enkelt af dem filtrere 4-7 liter havvand gennem sit system og rense det for blandt andet kvælstof og fosfor. I løbet af et år bliver det til millioner og atter millioner liter havvand, som de små skaldyr støvsuger for små alger, der forurener vandet.

Det fortæller Klaus Astrup Nielsen, der er projektleder og bestyrelsesformand for Blå Biomasse, som står bag seks store blåmuslingefarme i Limfjorden. At projektet, der tog sin begyndelse i 2016 og…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.