For medlemmer

Publiceret 24.05 2021

Landsbyklyngerne blomstrer

Siden 2015 har DGI arbejdet med projekt Landsbyklynger i samarbejde med Realdania og Lokale og Anlægsfonden. Konsulent Lise Grønbæk fortæller om, hvad det er, landsbyer kan vinde ved at stå sammen.

Hvordan og hvorfor opstod projektet?
I 2015 gik Realdania og DGI sammen om at arbejde strategisk med landsbyer, hvor det kan være svært for frivillige selv at få etableret samarbejder på tværs. Vi fik etableret fem pilotklynger og begyndte at udvikle fremgangsmåden, som skulle munde ud i at betragte områderne som et fællesskab. Det kan være rigtig svært at se ud over kultur, traditioner og måske tidligere kampe landsbyer imellem, så derfor ville vi arbejde med, hvilke skridt man skal tage, for at det kan lykkes.

Hvorfor er det en god idé for landsbyer at gå sammen i mere formaliserede samarbejder?
Hypotesen var, at de kan mere, når de går sammen på tværs, og det kan være på alle mulige niveauer. Der kan være mange forskellige årsager til, hvorfor det giver mening i de enkelte klynger, men når man bor i mindre samfund, så kan det være slidsomt, hvis hver enkelt by skal have en multisal, indkøb, skole osv. – og det kan også blive en kamp mod hinanden,…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.