For medlemmer

Publiceret 24.05 2021

Fantastisk foreningsliv i det finlandske Fyn

Tekst: Inge Spliid Bech

"Sammen løfter vi stærkere". Sådan siger de i Tarup-­Davinde, og de er, hvad man kort og godt kan kalde en rigtig god historie om kommunale visioner, lokalsamfund, naturudvikling, partnerskaber, foreningsliv, lidt held og en masse forstand.


Jeg kommer til at snakke meget, men det er fordi, vi har meget på hjerte her,” siger John Juul Henriksen efter godt en times nonstop-fortælling om Tarup-Davinde. Området ligger lidt sydøst for Odense, og når man er drejet af motorvejen og kører igennem klassisk landbrugsland og små byer, dukker pludselig et helt andet landskab op. Et slags Finland på Fyn med masser af søer, som rummer et stykke stadig aktiv forretningshistorie; et grusgravningsmekka. Og det er netop det, hele historien tager udgangspunkt i. Her er gravet grus de seneste 100 år, men tilbage i 1989 besluttede de daværende kommuner, som i dag hedder Faaborg-Midtfyn og Odense, at stifte Tarup-Davinde I/S (med inspiration fra Hedeland på Sjælland), der skulle opkøbe færdiggravede grusgrave, som efterfølgende skabe ’Fyns største sølandskab i et sammenhængende…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.