Leder: Velfærd og sikkerhed trumfer natur og miljø
Af Torben Friis Lange, adm. direktør, Hedeselskabet
Foto: Mette Meldgaard
Skruer vi tiden blot et års tid tilbage, var naturen på alles læber – aftalen om den grønne trepart var netop gjort klar til den politiske godkendelse, og vi kunne næsten ikke se himlen for alle de træer, der skulle rejses. Vi kunne se frem til verdens første CO2-afgift på udledninger fra husdyr og en indfrielse af 2030-klimamålet samt langt bedre vilkår for natur, drikkevand, biodiversitet og ikke mindst vandmiljøet. For det, der i begyndelsen var en klimaaftale, havde forvandlet sig til også – og måske i højere grad – at være en kvælstofaftale.
I dag er verden anderledes. Vi har i skrivende stund en lang række velfærds- og sikkerhedskriser. Den aktuelle geopolitiske situation ændrer sig fra dag til dag med den ene markante overskrift efter den anden, der straks rydder fladen. Det kan være svært for det enkelte menneske at rumme og følge med. Og det samme gælder for naturen.
For naturen har det jo fortsat skidt – hvad enten vi har toldkrig med USA, eller om Rusland fortsat bomber løs i Ukraine. Men at slække på kravene til erhvervslivet og sætte miljøet på hold, fordi vi har behov for at øge konkurrencekraften, som blandt andet EU har gjort med Omnibus-forslaget, risikerer at udvande bæredygtighedsrapporteringen og forsinke den grønne omstilling.
Alt for mange er trygge ved guld, gods og mammon, og alt for få vil ofre noget. Fortsætter den indstilling, må økonomisk tryghed nødvendigvis blive en falsk tryghed, i takt med at naturen løber tør for livsnødvendige ressourcer.
Vi skal kunne insistere på fortsat at stille grønne krav til vores politikere, også selvom andre store kriser presser sig på. Vi så under coronakrisen, at vi godt kunne finde de nødvendige midler, og forsvaret fik vi også fundet midler til i milliardklassen. Og hvad vigtigere er – handling. Men når talen falder på naturen, er der mere tale end handling. Det er ikke, fordi vi ikke ved, hvad der skal til. Det er mere, som om naturen til enhver tid må vige for menneskets velfærd. Det er i sig selv selvmodsigende.
For når naturen har det skidt, får mennesket det endnu værre – på sigt. Lad os sammen løsne den politiske håndbremse og sætte gang i handlingen. Ikke mere snakkeklub og udskydelser. Naturen fortjener, at vi genopretter. Nu!
Få viden, nyheder og invitationer i din indbakke
Nyhedsbrevet er til dig, der gerne vil lære mere om natur og miljø – og som gerne selv vil gøre en forskel. Vi lukker dig digitalt ind i vores foreningsliv og viser, hvordan vi dagligt arbejder for at benytte og beskytte naturen. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyeste nyt, invitationer og tips og tricks til fx øget biodiversitet.
Dine medlemsfordele
Hedeselskabets forening er et fællesskab med dedikerede medlemmer med interesse for benyttelse og beskyttelse af naturen. Der er mange gode grunde til at være medlem af Hedeselskabet – her har du fire af dem:
Netværk
Som medlem bliver du en del af et stærkt, fagligt interessefællesskab, som består af en bred kreds af fagfolk, beslutningstagere, studerende og andre med interesse for natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.
Viden
Som medlem modtager du Hedeselskabets magasin VÆKST fire gange årligt. Du får i VÆKST ny viden og faglig indsigt i naturpleje, klimatilpasning, bæredygtighed og biodiversitet samt adgang til fysiske og digitale arrangementer og digitale platforme.
Oplevelser
Som medlem kan du deltage i Hedeselskabets mange arrangementer. De er gratis for medlemmer og giver faglig viden, indsigt, netværk med ligesindede samt mulighed for at deltage på en årlig jagt og en fisketur.
Indflydelse
Som medlem kan du foreslå, hvilke projekter Hedeselskabet skal støtte med midler fra medlemspuljen, ligesom du selv kan søge midler. Du har også mulighed for at stemme, når der er valg til Hedeselskabets repræsentantskab, som er vores øverste myndighed.