
Bevar de naturlige levesteder
Midtjysk Jagthunde Klub er en aktiv medspiller i projektet ’Mere Natur i Agerlandskabet’, der er et projekt til gavn for agerlandsnaturen og naturbrugere i Skive og Viborg Kommune. Hedeselskabet har med en uddeling fra medlemspuljen støttet et delprojekt, der har til formål at bevare de naturlige levesteder for blandt andet insekter, lærker, viber, agerhøns og harer.
Mange af de marginale arealer, som landmænd i dag sætter ploven i, er ikke rentable at dyrke bl.a. på grund af høje omkostninger til brændstof, gødning og sprøjtning.
’Mere Natur i Agerlandet’ er nok et af de mest ambitiøse naturprojekter, Midtjysk Jagthunde Klub har kastet sig ud i, og det kan kun lade sig gøre, fordi så mange landmænd har tilmeldt sig projektet. De er yderst velvillige over for at bidrage til en øget indsats for agerlandsnaturen.
Mange interessenter i projektet
Delprojektet gennemføres i samarbejde med Innovationscenter for Økologisk Landbrug, mere end 30 lodsejer og et tilsvarende antal indirekte, grundet arealer, som støder op til - eller fletter sig ind i - projektområderne. Mere end 5.000 ha vil på denne måde indgå i projektet. Flere lodsejere vil komme til næste år.
De konkrete tiltag er blandt andet følgende:
- Der laves et naturtjek på forskellige landbrugsbedrifter. Dvs. der laves en liste over de naturværdier og levesteder for agerlandsfaunaen, som findes på den pågældende bedrift.
- På hvert sted udvælges eksempler på ”den lille natur”, som er særlig værdifuld. Det kan være en markvej, et krat, et vandhul, et gammelt markdige o. lign.
- Der foretages pleje og/eller forbedringer af de pågældende naturarealer- og typer. Der kan være tale om pleje af træer og buske, fjernelse af uønsket græsvegetation og plantning af nye buske.
Formidlingen af hvilke naturarealer- og typer, der er vigtige af passe på, sker via korte videoklip, der gøres tilgængelige på forskellige medier, markvandringer, deltagelse i naturevents mm.
’Mere Natur i Agerlandet’ gennemføres i samarbejde med rådgivningsvirksomheden Velas, Fjordland og Innovantionscenter for Økologisk Landbrug og løber frem til og med 2026.

Hvad bidrager projektet med?
- Landmanden får vigtig viden om ejendommens naturværdier.
- Jagthundeklubben får mulighed for at formidle en viden om vigtigheden af at passe på agerlandsnaturen i almindelighed og agerhønen i særdeleshed.
- Lokalbefolkningen, skolebørn mm. får mulighed for at erhverve viden om, hvordan vi øger biodiversiteten i agerlandet, samt glæde og stolthed over at have været med til en praktisk indsats.
Seneste nyt

Skovene løfter Hedeselskabets bundlinje
2024 har været et tilfredsstillende år for Hedeselskabet. Organisationen kan således præsentere et regnskab med en stigning i omsætningen på lidt over 2 procent til 2,35 mia. kr. og et årsresultat efter skat på 84,2 mio. kr.
Valgresultat til Hedeselskabets kredsvalg 2025
Der har været afviklet kredsvalg i Hedeselskabet. Se resultatet af valget i de fem regioner her._3.jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Energi Viborg og Hedeselskabet indgår aftale om stort skov- og naturprojekt
Natur, miljø og klima i Viborg bliver tilgodeset - både over og under jorden. Det står klart med en ny aftale om et skov- og naturprojekt mellem Energi Viborg og Hedeselskabet.Artikler og holdninger
.jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Faglige indgreb på træer skaber levesteder for små og store organismer
I Danmark er der mangel på gamle træer med skader og dødt ved, som er levested for mange arter. Disse levesteder tager lang tid for naturen at udvikle selv, og der kan derfor være behov for at hjælpe naturen på vej..jpg&width=640&format=webp&quality=75)
’Klimaforandringer rager os langt mere end en papand’
Med knap to millioner medlemmer har Danmarks Idrætsforbund en større menneskelig rækkevidde end de fleste organisationer, og det forpligter. Også når det kommer til klima, bæredygtighed og biodiversitet..jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Motorsporten sætter nye spor med biodiversitet
Hvorfor har idrætten i Danmark et ansvar for klimaet? Og hvorfor er motorsporten begyndt at arbejde med biodiversitet? Det korte svar er; fordi det er nødvendigt..jpg&width=640&format=webp&quality=75)