
E.M. Dalgas' Mindelegat - ringen sluttes
Et af de sidste portioner fra E.M. Dalgas' Mindelegat er uddelt til foreningen Botanisk Haves Venner, som i anledning af at det i år er 150 år siden Dalgas var med til at oprette en planteskole på Vestervang i Aarhus. Planteskolen udviklede sig senere til det vi kender som Botanisk Have.
Hedeselskabet har gennem tiden varetaget uddelinger og administrationen af flere legater, bl.a. Enrico Mylius Dalgas' Mindelegat, der for adskillige år siden blev oprettet ved sammenlægning af en række mindre legater. Nu er også dette mindelegat blev et legat, der ikke længere har den store indtægt og legatet er derfor under afvikling.
Det er spektakulært, at et af de sidste portioner nu er uddelt til brug for nye stenbede i Botanisk Have i Aarhus. En have der netop har fejret sin 150 års jubilæum med Botanisk Haves Venner og Væksthuset som arrangør - og en have der er rundet af de samme rødder som Hedeselskabet, nemlig Enrico Mylius Dalgas.
- I 1873 anlagde et nystiftet haveselskab, der senere fik navnet Det Jydske Haveselskab, en planteskole i Aarhus – der hvor Væksthusene er i dag. Til planteskolen var der knyttet en prøvedyrkning af frugtsorter.
- Det var E.M. Dalgas – en af Hedeselskabets grundlæggere - der var en af initiativtagerne.
- Aarhus Kommune overtog arealet i 1911 og omdannede det til en botanisk have – dengang kaldet Haven ved Vesterbro.
Uddelingen på 25.000 kroner er bl.a. anvendt til tre temabede; et spaltebed med alpine planter og træer, et spiralbed anlagt efter perma kultur principper og endelig et kalkstensbed med stenplanter. På grund af tørken afventes der regnfulde dage inden bedene tilplantes fuldt ud.

Seneste nyt

Skovene løfter Hedeselskabets bundlinje
2024 har været et tilfredsstillende år for Hedeselskabet. Organisationen kan således præsentere et regnskab med en stigning i omsætningen på lidt over 2 procent til 2,35 mia. kr. og et årsresultat efter skat på 84,2 mio. kr.
Valgresultat til Hedeselskabets kredsvalg 2025
Der har været afviklet kredsvalg i Hedeselskabet. Se resultatet af valget i de fem regioner her._3.jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Energi Viborg og Hedeselskabet indgår aftale om stort skov- og naturprojekt
Natur, miljø og klima i Viborg bliver tilgodeset - både over og under jorden. Det står klart med en ny aftale om et skov- og naturprojekt mellem Energi Viborg og Hedeselskabet.Artikler og holdninger
.jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Faglige indgreb på træer skaber levesteder for små og store organismer
I Danmark er der mangel på gamle træer med skader og dødt ved, som er levested for mange arter. Disse levesteder tager lang tid for naturen at udvikle selv, og der kan derfor være behov for at hjælpe naturen på vej..jpg&width=640&format=webp&quality=75)
’Klimaforandringer rager os langt mere end en papand’
Med knap to millioner medlemmer har Danmarks Idrætsforbund en større menneskelig rækkevidde end de fleste organisationer, og det forpligter. Også når det kommer til klima, bæredygtighed og biodiversitet..jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Motorsporten sætter nye spor med biodiversitet
Hvorfor har idrætten i Danmark et ansvar for klimaet? Og hvorfor er motorsporten begyndt at arbejde med biodiversitet? Det korte svar er; fordi det er nødvendigt..jpg&width=640&format=webp&quality=75)