_0.jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Ålegræs og ålegrus: Genopretning af levesteder i Københavns Havn
Hedeselskabet har gennem sin dattervirksomhed HedeDanmark udført to projekter til genopretning af levesteder for havdyr i Københavns Havn. Begge projekter skal øge mangfoldigheden af liv under overfladen og bidrage til et bedre havmiljø.
Den 1. oktober 2024 skiftede alle forretningsenheder under Hedeselskabet navn til Dalgas. Det gælder således HedeDanmark, HD 2412, HD NordicTrees, HD Silva, HD BioRec, HD Forest, HD Forest Germany, HD Seed og HD LogSystems.
Det første projekt er et samarbejde med By & Havn, WWF – Verdensnaturfonden og den rådgivende ingeniørvirksomhed WSP, der har til formål at skabe et ålerefugium i Københavns Havn. Ålen er en kritisk truet art, som har brug for flere levesteder i de danske farvande. HedeDanmarks rolle i projektet bestod i at udlægge 800 tons småsten, kaldet ålegrus, og 200 teglrør på bunden af Teglværkshavn. Her kan de små ål, også kendt som glasål, gemme sig og vokse sig store i fred og ro.
Resultatet bliver verdens første ålerefugium, der skal være med til at værne om den kritisk truede ål – antallet af glasål i danske farvande er nede på blot 0,6 procent af bestanden i forhold til 1980. Ålen er truet af overfiskeri og menneskeskabte forandringer i havmiljøet. Projektet er et led i et større samarbejde mellem WWF og By & Havn.
_0.jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Det andet projekt, HedeDanmark er involveret i, er et også samarbejde med By & Havn og WSP om at etablere ålegræsbede i kanalerne i Nordhavn. Ålegræs kan danne skjul for smådyr i vandet, ligesom det lagrer CO2 og binder kvælstof ved rødderne – al sammen noget, der øger kvaliteten af vandmiljøet i havnen.
Projektet skal undersøge betingelserne og mulighederne for at udbrede ålegræs langs de danske kyster. Det første ålegræs blev forsøgsvist hentet fra havbunden og flyttet til en ny kanal ved Trælastholmen i Københavns Nordhavn. Og efter første vinter er der gode indikationer på, at ålegræsset har fået rodfæste i kanalerne. Ålegræsset blev transplanteret ved hjælp af en gravemaskine på en pram, som gravede ålegræsset op inklusiv rødder og sediment og lagde det på kokosmåtter i specialkonstruerede beholdere, så det let kunne sejles ind i kanalerne og lægges på bunden.
Hvis forsøget lykkes, er det vurderingen, at det i fremtiden vil kunne gøre det betydeligt lettere at udbrede ålegræs til andre områder i landet.
Ålegræs hjælper havmiljøet på vej, fordi det forbedrer vandkvalitet og udgør et vigtigt levested for mange dyr, mikro- og makroalger, der også bidrager til at bringe havmiljøet tilbage i balance.
Seneste nyt

Dalgas’ skadedyrsafdeling tager næste skridt med ny ejer
Den 2. juni bliver Dalgas’ skadedyrsafdeling en del af Ewers Skadedyr. Efter en flot vækstrejse er afdelingen nu klar til at blive en del af Brødr. Ewers eksisterende skadedyrsforretning, som derved får et helt nyt ben af stå på.
Skovene løfter Hedeselskabets bundlinje
2024 har været et tilfredsstillende år for Hedeselskabet. Organisationen kan således præsentere et regnskab med en stigning i omsætningen på lidt over 2 procent til 2,35 mia. kr. og et årsresultat efter skat på 84,2 mio. kr.
Valgresultat til Hedeselskabets kredsvalg 2025
Der har været afviklet kredsvalg i Hedeselskabet. Se resultatet af valget i de fem regioner her.Artikler og holdninger
.jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Trepartsminister: I en tid, hvor verden bare bliver mere og mere splittet, er der grund til at fejre, at vi har et projekt, der samler os
Tirsdag den 24. juni 2025 er en mærkedag. Det har Ministeriet for Grøn Trepart besluttet for at markere årsdagen for den historiske ’Aftale om et grønt Danmark’, der blev indgået mellem regeringen og parterne i den grønne trepart.'En biodiversitetslov skal forpligte politisk handling, der giver naturen mulighed for at komme sig'
Når jeg tænker tilbage på de gode minder i min barndom, er det særligt naturoplevelser, som kommer frem. De sommerdage, jeg brugte på at hive blæretang op af havet og se mylderet af liv kravle og springe.