Kongenshus udkigstårn 2000

Udkigstårn på heden

Hedeselskabet har været med til at skabe en unik naturoplevelsesmulighed på heden ved Kongenshus Mindepark.

Med et ti meter højt udkigstårn placeret midt på Kongenshus Hede er der nu åbnet for nye unikke oplevelser på heden. Der er gjort særligt meget ud af at gøre tårnet og de tilhørende faciliteter tilgængelige for handicappede, så alle mennesker kan opleve historiens vingesus fra højden.

Det er et tre-delt projekt, hvor tårnet kun er den ene del. Projektet omfatter også idefaciliteter, som den nye servicebygning og handicapvenlig adgang med  elevator, og selve formidlingen af natur- og kulturhistorie, der kan opleves digitalt og på plancher.

Det nye udkigstårn er opført i rustikke egestammer og beklædt med cedertræ. Under tårnet er der opført en overdækning, hvor de besøgende kan nyde deres medbragte mad.

Udkigstårnet er bygget under hensyntagen til, at gangbesværede og andre bevægelseshæmmede kan opleve hedens unikke natur fra seks meters højde. Der er integreret en elevatorlift, som fører bevægelseshæmmede gæster op til udkigsplateauet.

Under tårnet er der i samarbejde med Viborg Museum skabt en panoramisk landskabsillustration af heden med personer, der historisk har været en del af hedelandskabet.

Sammen med Naturcentret ved Kongenshus Kro og Hotel giver det de besøgende en særlig oplevelse og indlevelse i livet på heden. Det er denne oplevelse, der skal styrkes og trække endnu flere besøgende til Kongenshus Mindepark.

Kongenshus udkigstårn 500

FAKTA

Hedeselskabet har støttet med 300.000 kr. til projektet, der også har fået støtte fra en lang række andre fonde og modtaget offentlige midler.

Tårnet stod færdig i foråret 2014 og fik samme år tilgængelighedsprisen af Handicaprådet i Viborg Kommune.

Læs mere om Kongenshus Mindepark her