Nonnehaven

Nonnehaven ved Randers Realskole

Randers Realskole ønsker at etablere en grøn åben byhave og læringsrum ved den nye skolebygning på Jensen Wærums Allé. Bygningen blev tegnet af den kendte Randers-arkitekt J.P. Jensen Wærum og er opført i 1916 som en udvidelse af Sct. Joseph Hospital.

Randers Realskole kalder haven for Nonnehaven for at ære Sct. Joseph Søstrene, der grundlagde hospitalet. Haven bliver et sted til eftertanke, det stille møde med andre, et sted hvor man lader op og møder verden med sanserne og sindet. Planen er, at der skal være plads til frugt og bær, blomster og urter, buske og stauder; samtidig med at der vil være læringselementer for eleverne i eksempelvis madkundskab, STEM-fagene, innovation og entreprenørskab. 

Projektet er udviklet i samarbejde med Ældrecenter Thors Bakke, hvis beboere får adgang til haven og vil indgå i forskellige sociale aktiviteter med vores elever. HedeDanmark har ligeledes været en del af udviklingsprojektet. Nonnehaven bliver åben og tilgængelig for byens borgere uden for skoletiden lige som skolens øvrige faciliteter er. Det har nemlig altid været vigtigt for skolen at give tilbage til lokalsamfundet, der har stået bag skolen i dets mere end 150-årige virke.

Ønsket er, at Nonnehaven bliver en levende have til glæde for byen. Derfor inviteres byens foreninger og andre interesserede til at kontakte Realskolen, hvis de vil bidrage til at aktivere og realisere Nonnehaven som en levende oase, der kan skabe livskvalitet på tværs af generationer i disse Corona-tider.

Projektet forventes at koste omkring 2,3 mio. kr., hvor halvdelen af omkostningerne skal dækkes via fundraising og donationer. Randers Realskole er i dialog med flere fonde. Hedeselskabet har støtter projektet med 281.250 kroner til beplantning, græs, vand- og stenlandskab i betonudsmykning i forbindelse med anlæggelse af Nonnehaven. 

”Projektet ved Randers Realskole er et rigtig fint projekt, hvor et ikke særlig anvendt område bliver transformeret til et grønt læringsrum, hvor der fx kan laves eksperimenter og samtidig understøtte den brede interesse for naturfag for både store og små. Skolen vil med projektet styrke tilknytningen til lokalområdet, og vi har netop fokus på også at støtte projekter, som styrker det lokale sammenhold og bidrager med nye relationer. Derfor er vi glade for at bidrage til netop dette initiativ,” siger kommunikationsdirektør i Hedeselskabet, Christian Bogh. 

Skoleleder for Randers Realskole, Hans Myhrmann, udtaler:

Vi er enormt taknemmelige for at have modtaget vores første donation til Nonnehaven, og vi er klar over, at det kan tage noget tid, før Nonnehaven står klar. Men for os er det vigtigt at gøre det ordentligt, så vi skaber et langtidsholdbart og bæredygtigt projekt. Vi har god erfaring med, at vores udeområder bliver brugt af foreninger, organisationer og borgere – og det samme ønsker vi for dette projekt. Samtidig er mødet mellem generationer og samarbejdet med Ældrecenter Thors Bakke vigtig for os.

Det er Hedeselskabets datterselskab, HedeDanmark, som har projekteret og gennemfører projektet.

Det nye byrum

Nonnehaven

Fredag den 25. november stod Nonnehaven klar til indvielsen, der blev overværet af projektets sponsorer, leverandører, håndværker med mere. 

Randers Realskole på Fabersvej

FAKTA

Randers Realskole er med sine over 1300 elever Danmarks største privatskole. Skolen blev, ved sammenlægning af to skoler, grundlagt i 1869 som Randers Private Realskole af Cand. Jur. Henrik Steffens Helms.

Randers Realskole købte i april 2018 ejendommen Fabersvej 1, som er taget i brug som skolebygning.  Det er udeområdet her, som HedeDanmark skal omdanne til et udendørs læringsrum og samlingssted. 

Læs mere om Randers Realskole her.