Kollund Naturunivers

Naturunivers til Kollund

I Kollund skaber de et nyt, fantastisk naturunivers - en naturperle med en skov, en sø, frugttræer, bærbuske og naturstier - til unge og gamle i området. Hedeselskabet støtter etablering af naturbro og vandrestier.

I 2013 blev der afholdt borgermøde i Kollund, hvor Skov- og Naturstyrelsen åbenbarede, at de havde et 12 hektar stort område, som de håbede, at byen ville overtage til en bynær skov. Der var straks en gruppe, der meldte sig, og én af dem den pensionerede skolelærer Gerda Brink.

"Vi så straks muligheden for at få skabt et godt naturområde for byen, og siden har vi udviklet det, og der har selvfølgelig også været en masse møder med kommunen, men nu skal vi til at gå i gang med det rigtig sjove, og vi glæder os til at se ideerne blive til virkelighed."

Projektet fik navnet Kollund Naturunivers, og med det får borgerne en naturperle med en skov, en sø, frugttræer, bærbuske og naturstier til en løbetur eller en hundeluftetur i den nye, indhegnede hundeskov. Et attraktivt, rekreativt naturområde med mangeartede muligheder for friluftsliv og læring for hele lokalområdets beboere. Gerda Brink fortæller: 

”Vi kan allerede mærke, hvor stor interessen er. Selvfølgelig gennem de løbende borgermøder, men også i hundeskoven, der allerede er etableret, og som rigtig mange benytter. Vi har også haft stor hjælp til at plante træer – blandt andet fra skolebørn. Det har været rigtig sjovt, og det har givet os alle muligheden for at lære området godt at kende.”

Kollund Naturunivers sø

Naturbro og vandrestier
Projektet bliver kun til virkelighed, fordi forskellige fonde også ser værdien i at udvikle naturen. Hedeselskabet har givet støtte blandt andet til etablering af naturbro og vandrestier.

”Undersøgelser peger på, at vi danskere og især børn har fået et mere distanceret forhold til naturen, og den danske natur har så meget at byde på, og det gavner os helt utrolig meget at opholde os i den.

Hedeselskabet ønsker netop at støtte lokale initiativer, som gavner naturen og giver mange adgang til den, og det lever dette projekt til fulde op til. Derudover er det en meget vigtig faktor, at området har fokus på børns tilknytning til naturen. Det er jo dem, der skal passe på den i fremtiden, og derfor er tilknytningen og kendskabet helt afgørende,” siger Vibeke Højen, projektchef i Hedeselskabet.

Som pensioneret lærer er Gerda Brink særdeles opmærksom på, hvor vigtig naturen er for børn, og sammen med projektgruppen har hun allerede gjort et stort forarbejde for at sikre, at området også bliver målrettet børn. Blandt andet bliver området særdeles handicapvenligt for at øge anvendeligheden for en kommende handicapskole i området.

”I disse år er der fokus på, at man skal mere ud af klasselokalet, og især skolen for handicappede, der snart flytter til Kruså, har stor interesse for projektet. Derfor har der været fokus på, at de både kan færdes og overnatte herude. Derudover er der dagplejer, vuggestue, børnehave, skole og SFO, og vi har kun mødt positive tilkendegivelser. Ellers skal jeg nok få dem overbevist, for jeg brænder så meget for det her projekt,” siger Gerda Brink.

Kollund indvielse 800

Indvielse
Borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen, klippede snoren, da Kollund Naturunivers blev indviet den 19. juni 2020. En flok inviterede gæster fejrede sammen med de frivillige en milepæl med indvielse af bålhytte, shelters, den nye sø med den skulpturelle bro.

Hedeselskabet har støttet de handicapvenlige stier og broen, som er udført af HedeDanmark. På broen ses Hedeselskabets lokale ambassadør, Knud Strøm, sammen med bestyrelsen for Lokalforeningen for Kollund, Sønderhav og Rønshoved, der har arbejdet med Naturuniverset gennem flere år.

Lokalforening Kollung Naturunivers

FAKTA

Området, hvor Kollund Naturunivers er placeret, er på 12 ha og ejes af Skov- og Naturstyrelsen, som tidligere har anvendt det til planteskoledrift, men som nu har stillet det til rådighed for Kollund by.

Det er Lokalforeningen Kollund, Sønderhav og Rønshoved, der arbejder sammen om projektet.
Følg foreningen på Facebook.