Vejerslev Aktivitetspark 2000

Fenrisulven glammer i Vejerslev

I landsbyen Vejerslev ved Bjerringbro har lokale frivillige opbygget en oplevelses- og aktivitetspark, en mytologisk park "Asgård" med støtte fra Hedeselskabet

I Vejerslev vhar en gruppe frivillige givet landsbyens gamle sportsplads nyt liv med opbygning af en mytologisk park.

Den mytologiske park ”Asgård” blev indviet i august 2018. Det var et år efter den officielle start på tilblivelsen, hvor lokale frivillige var på workshops med Niels Ejnar fra Odder, også kendt som Save Niels. Her lærte de at skabe figurer i træ. Kender man bare lidt til den nordiske mytologi, så genkender man straks Odin med de to ravne, Hugin og Munin, som står klar til at byde velkommen inden for i den mytologiske park Asgård i Vejerslev. Lidt længere inde slænger en livagtig kopi af Midgårdsormen sig foran en bakke, der forestiller Valhal.

Leg og læring
Skiltene i parken er i høj grad med til at sætte gang i både leg og læring. Skiltene ved figurerne fortæller små historier fra den nordiske mytologi og udfordrer børn og barnlige sjæle til at balancere på Midgårdsormen, blæse i Gjallarhornet ligesom Heimdal, krybe ind i Skrymers vante og skyde til måls efter Balder. Det handler om at røre ved, kravle på og selv være med i historien. Annie Nielsen fra arbejdsgruppen, som samtidig er Vejerslevs repræsentant i Landsbyrådet i Favrskov Kommune, fortæller: 

Vi tager udgangspunkt i landsbyens natur og historie ud fra et mål om at give børn viden om historie og natur gennem oplevelser og leg. Det her har kun kunne lade sig gøre takket være de mange frivillige og særligt de aktive pensionister i landsbyen. 

Overnat i Asgård
Bagest i parken ligger et solidt madpakkehus i træ. Her er der god plads til at holde frokostpause i læ for enten sol eller regn og samtidig blive klogere på Vejerslev og vikingerne. For landsbyen gemmer på en lang og spændende historie som centrum for en magtfuld elite i den tidlige vikingetid.

Informationstavler i huset fortæller også om gamle, danske træsorter og nordiske planter. Med støtte fra Hedeselskabet har HedeDanmark a/s rådgivet om beplantning og formidling.

Madpakkehuset er indrettet med en hems, hvor man kan booke overnatning præcis som i et shelter. Da parken ligger på landsbyens gamle sportsplads, er her også toilet- og badefaciliteter. Overnatning og udlån af grej fra grejbiksen som fx vandlup, net m.m. er det eneste, der koster noget. Ellers er der offentlig adgang, og det er gratis at tage på besøg i parken.

Asgård1600

Samlingssted 
Den gamle sportsplads ligger centralt i byen. Udover boldbaner er der tennisbaner, bane med basketballnet, klubhus, overdækket terrasse med magasin samt bålplads. Der er dog ikke længere træning eller turneringskampe, hvilket betyder brugen af sportspladsen er begrænset.  

Derfor var det oplagt at etablere et samlingssted, hvor der bygges videre på eksisterende rammer og muligheder. Målet er at udvide antallet af aktiviteter og brugere samt tiltrække/fastholde borgere i Vejerslev og de omkring liggende landsbyer. Om grunden til at Hedeselskabet har støttet projektet, siger  projektchef Vibeke Højen:

"Det er et godt lokalprojekt, hvor målet er at give børn viden om historie og natur gennem oplevelser og leg. Projektet indeholder mange af de emner, som Hedeselskabet beskæftiger sig med; lokalt sammenhold, oplevelser og nysgerrighed overfor naturen, og derfor valgte vi at støtte med 45.000 kroner."

fenrisulven500

FAKTA

I landsbyen Vejerslev har en gruppe frivillige bygget en oplevelses- og aktivitetspark med støtte fra Hedeselskabet.

Her kan du læse om Vejerslev som by, men også om den mytologiske Park, Asgaard.