For medlemmer

Publiceret 30.11 2020

Ny film om Kongenshus Mindepark

Sammen med Herning Kirkes Drengekor hyldes natur- og kulturarven i Kongenshus Mindepark.

For 12.000 år siden sluttede den sidste istid. Da den voldsomme is trak sig tilbage, skabte den sandede smeltevandssletter og lange, snoede slugter. Siden da har landskabet ændret sig, formet af vinden, klimaet og menneskets hånd, og heden indvandrede.

Og det var her – på de vidtstrakte og barske lyngarealer, at hedebønderne gik i gang med det slidsomme opdyrkningsarbejde. Et arbejde, som var med til at forme det Danmark, vi kender i dag. For at hædre det hårde arbejde blev den selvejende institution ”Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere” stiftet i 1942. 1.200 hektar hede blev fredet, og 39 store sten blev rejst – én for hvert herred, hvis befolkning opdyrkede heden. Rundt om dem sognesten med mere end 1.200 navne på bønder og hustruer.

Herredsstenene har fået sit udtryk ved, at lokale udvalg fik en bunden opgave: Navn, diagram med andelen af hede, landbrugsland og skov samt en tekst eller et billede. Ni af herrederne valgte at mejsle vers fra den danske…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.