Det gemmer sig i alt fra fødevareemballage, brandslukningsskum til imprægnering af tekstil, og koncentrationer kan måles i blod såvel som modermælk – og senest er det også fundet i økologiske æggeblommer. PFAS, der er en fællesbetegnelse for en række syntetiske flourstoffer, er alle vegne – og stofferne er blevet kædet sammen med en række sundhedsskadelige indvirkninger på mennesker heriblandt svækket immunforsvar.
Miljøminister Magnus Heunicke har da også kaldt PFAS-forurening for det potentielt største miljøproblem i Danmark.
Hedeselskabet har derfor valgt at støtte et projekt, der skal undersøge muligheden for at undgå spredning af PFAS gennem oprensning af slam før spredning til jorden, men også om man, hvis spredningen er sket med farlige niveauer til følge, kan oprense eller nedbryde PFAS fra jorden.
PFAS-stofferne er meget giftige og betragtes som et uendeligt kemikalie i naturen, da det nedbrydes meget langsomt og kan akkumuleres i fødekæden helt fra vand og planter via dyr til mennesker.
Projektet er delt op i to faser, hvor fase 1 afvikles i løbet vinter/forår 2023, mens fase 2 starter efter vinteren og forløber i cirka 6 måneder.