Foreningen fællesgartneriet 2000.

Overnatning i æblehaven

Foreningen Fællesgartneriet har fået støtte fra medlemspuljen til opførelse af to shelter med mulighed for at kunne overnatte ude i den skønne natur ned til Årslev Engsø i Brabrand ved Aarhus. Endvidere plantes frugttræer, som kan skærme af for vinden og give masser af frugt til de besøgende på stedet.

Bag foreningen Fællesgartneriet, der er stiftet i 2014, står knap 100 familier, der har lejet et nedlagt gartneri og tilhørende udeareal i udkanten af Aarhus og med en smuk søudsigt. Som medlem af Fællesgartneriet kan du leje et areal enten ude eller inde – eller begge dele – og dyrke dine egne grøntsager og frugter. Hen over sommeren og det tidlige efterår bugner der med både danske og mere eksotiske varianter – kun fantasien og det danske klima sætter sine begrænsninger.

Der er 2500 m2 drivhuse fyldt med små jordlodder og en mark på en hektar med knap 90 jordlodder. Foreningen har gennem årene fået etableret både en udsigtsterrasse og udekøkken, samt toilet, el og vand på terrassen.

Oplevelsen af stilhed og den friske luft
Efter nogle timers indsats i haverne er der gode faciliteter for ophold om eftermiddagen og aftenen. Foreningens mange familier har dog længe efterlyst et sted, hvor man kan sove i forbindelse med gartneriet. Ideen er derfor at opsætte et par små shelter med en lille æblelund omkring, således at man uforstyrret kan blive om natten med børnene og nyde både stilheden og den friske luft.

Foreningens formand, Marie Kirstine Pilegaard, fortæller, at der stort set ikke findes steder, hvor man som familie eller i mindre grupper kan overnatte i det fri i det vestlige Aarhus. Derfor bliver det til stor glæde internt i foreningen, at der nu bliver mulighed for at tilbyde det til både foreningens medlemmer, men også til eksterne brugere, således at flere kan opleve de skønne omgivelser.  Hun fortsætter:

At kunne overnatte i det fri med familien giver en helt særlig oplevelse for de fleste børn. At se på dyrene ved søen og hygge omkring bålet med forældre og venner er derfor en god mulighed for at bruge lokalområdet aktivt.

To shelter til 5-10 personer blev i foråret 2019 opsat øverst på marken, afskærmet fra de øvrige haver af en lille skov på 50 frugttræer. Her også indrettet en bålplads, hvor man kan sidde om bålet om aftenen efter mørkets frembrud.

FAKTA

Fællesgartneriet henvender sig til folk med interesse i økologi, bæredygtighed, selvforsyning og sidst men ikke mindst lysten til at få jord under neglene og dyrke sine egne friske, u-sprøjtede afgrøder.
I det naturskønne område ved Årslev Engsø, Brabrand, får byboere plads til at dyrke alt lige fra morgenfruer til citroner - og nu får de med støtte fra Hedeselskabet også mulighed for at overnatte i haverne.

I foreningen bestemmer man selv hvad man vil dyrke og hvordan man vil indrette sit eget jordlod, men foreningens medlemmer er fælles om at få det hele til at fungere og hjælper hinanden med de praktiske gøremål i løbet af året.

Læs mere om Foreningen Fællesgartneriet

Fællesgartneriet 500