Akvaponisk anlæg - Kelstrup Naturskole

Det mobile akvaponisk anlæg

Et mobilt anlæg til at dyrke planter uden jord og opdrætte fisk uden forurening skal give elever i Kruså og omegn viden om vandrensning. projektet er støttet af Hedeselskabet.

Det ligner mest en Georg Gearløs-opfindelse med plastiktanke, slager, rør og små potter, magen til dem som purløgen bor i henne i køleren i supermarkedet. Et sådan ret analogt system har til gengæld det fine navn ’akvaponisk anlæg’. Det er et slags minivandhul, hvor man både kan holde fisk og dyrke planter i et lukket kredsløb. Mik Haar står foran anlægget og peger på de forskellige dele og forklarer den relativt enkle proces. Mik er leder af Kelstrup Naturskole og er også med i områdets grejbank, som dette anlæg bliver en del af. Han har taget initiativ til indkøb af anlægget, som i øvrigt er støttet af Hedeselskabets medlemspulje.

Det smarte ved dette anlæg er, at det er et lukket, simpelt og effektivt dyrkningssystem, som kan etableres overalt på kloden. Derfor har det nogle spændende perspektiver i forhold til at blive selvforsynende – også steder hvor man ikke har adgang til en have eller jordlod, og det giver derfor perspektiver i forhold til FN’s verdensmål. Men her i en mere hverdagsagtig kontekst handler det om at give et ekstra lag til undervisningen, så eleverne får forståelse for biologiske kredsløb og processer.

Mik Haar
Leder af Kelstrup Naturskole

Anlægget er let at betjene, og det er meget konkret. eleverne skal lave målinger og skitsere, hvad der sker i tønderne, og for de fleste elever gør det teorien langt mere håndgribelig, når de får det i egne hænder. Undervejs i forløbet vil der også blive evalueret på, hvordan andre fag kan inddrages, så anlægget ikke kun ’hænger’ på naturfagslæreren, men får bredest muligt fagligt ståsted.