Børnehavebørn sår blomsterfrø

Blomstereng langs Skælskørvej

Et ønske om mere biodiversitet og involvering af lokalsamfundet gik op i en højere enhed langs Skælskørvej mellem Lynge og Frederiksberg i Sorø. Hedeselskabets medlemspulje har støttet projektet.

Lynges biodiversitetsudvalg har gennem de seneste år puslet med oplysning og dialog blandt landsbyens indbyggere om emnet biodiversitet og mangfoldighed i plantevalget til gavn for fugle, dyr, biller, sommerfugle med flere. I landsbyen har det allerede sat sine spor. Den vilde have bor praktisk taget dør og dør med den mere kultiverede, og hvad mange vil kalde velplejede have.

Et er hvad vi gør i vores private have, noget andet er hvad vi gør uden for hækken, og hvordan der kan arbejdes sammen om at øge biodiversitet. Derfor har biolog og lektor Marie Lohmann Hilden været med til at oprette Lynges biodiversitetsudvalg og har fået tilskud til at etablere blomstereng langs Skælskørvej tæt på landsbyen.

Marie har i samarbejde med sin genbo og landmand Niels Kristian Pedersen udpeget to områder, som de ønsker at omdanne fra kultiveret mark til uforstyrret blomstereng. Det drejer sig om et 10 meter bredt bælte på hver side af Skælskørvej fra Lynge til Frederiksberg i Sorø.

Niels Kristian har stået for indkøb af frø og gjort de to bælter klar til såning. Vi har et rigtig godt samarbejde, og hvor er det fantastisk, at han har villet tage en del af sin mark ud af produktionen til gavn for naturen.

Marie Lohmann Hilden

En forårsdag i maj var striberne klar til såning, og Marie og Niels Kristian havde inviteret børnehaven fra Frederiksberg til at komme og så de første blomsterfrø. Alle fik udleveret en farvet frøpose, og så gik det ellers på bedste landmandsvis med udspredning af frø op gennem striben. Selv en ung landmand kan blive træt, og mens isene blev fordelt blandt de unge, overtog den lidt ældre og garvede landmand, Niels Kristian, arbejdet med sin såmaskine.

”Nu glæder vi os til at se resultatet. Vi vil lave en sti gennem striberne, opsætte informationsskilte og opfordre til, at man går en tur her og tager en buket med hjem. Men det slutter ikke her. Vi vil gerne drive striberne i de kommende år med velvilje fra Niels Kristian og frivillig arbejdskraft fra Lynges beboere,” slutter Marie.

HEDESELSKABETS MEDLEMSPULJE

Planteprojektet er støttet med 25.000 kroner fra Hedeselskabets medlemspulje, hvorfra – som navnet antyder – medlemmer af Hedeselskabet kan søge midler til lokale projekter.

Hedeselskabets medlemspulje er stiftet for at støtte lokale naturprojekter, og ved dette projekt i Lynge er der både en klar relation til naturen i området samtidig med, at der bliver skabt et sammenhold og dialog mellem generationer og holdninger i landsbyen Lynge. 

Læs mere om støtte fra medlemspuljen her.

Marie og Niels Kristian klar til såning