For medlemmer

Publiceret 01.09 2016

Det digitale falkeøje

Orbicons drone var denne sommer et smut i polen for at overflyve en losseplads i jagten på metanudslip. Den lille flyver kan klare dagevis af ansattes arbejde på få timer, og den kan forcere steder, hvor det er besværligt for mennesker at færdes. Det er der perspektiver i.

Hans Smedegaard Mark og Peter Fjordside Linde er tilbage i Aarhus med dronen efter en vellykket tur til Polen. Her bor Hedeselskabets polske selskab Enricom, som afgasser lossepladser for metan, dernæst efter CO2 er den vigtigste menneskeskabte naturgas. Gassen bliver suget ud af lossepladsen ved hjælp af brønde, der er boret ind i lossepladsen, og den kan anvendes til energi frem for at sive ud i atmosfæren. Problemet er, at der har været et fald i effektiviteten, og derfor er det nødvendigt at etablere nye brønde, men udfordringen er, hvor brøndene skal placeres. Lossepladsen er 25 hektar og temmelig vanskelig at forcere til fods, derfor er det stort set umuligt at gå rundt med en metanscanner. Løsningen har derfor indtil nu været at placere brøndene efter bedste beskub, og det er ikke nødvendigvis det bedste sted.

”Det er et helt enormt område. Anlægget er 70 meter højt, og det er en stejl skrænt op, men det er dronen ligeglad med. Den fløj 40 kilometer i løbet af de to dage, vi var dernede, og den har foretaget cirka 50.000 målinger, som vi efterfølgende har…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.