Hvordan planter man en milliard træer?
Inden år 2045 skal 250.000 ha landbrugsjord omdannes til skov. Det svarer til et samlet areal på størrelse med Lolland-Falster og Bornholm. Det er én milliard træer, vi skal plante.
LÆS TORBEN FRIIS LANGES KRONIK I BERLINGSKE TIDENDE HER (under betalingsmur)
Hedeselskabet ønsker at understøtte ambitionerne og implementeringen af Den Grønne Trepart. Det ligger i forlængelse af vores forenings formål om at tage ansvar for natur, skov og farvande i Danmark.
Etableringen af 250.000 ha ny skov kræver 1 milliard nye planter. Planter, der skal sås, spire og vokse, før de kan sættes ud, hvor de skal beskyttes og have de rigtige vækstforhold. Men måske vigtigst af alt skal vi vælge de rigtige planter.
Vi har gennem 150 år arbejdet med skovdrift og rådgivning og er en af Danmarks største private skovejere, skovforvaltere og producenter af frø. I 1866 begyndte vi at opdyrke heden. Siden har vi også dyrket og drevet mange af Danmarks skove. I dag er vi dem, der genetablerer vi ødelagte økosystemer. Vi er mere end nogen andre dem, der ved, hvor mange ting der er at tage hensyn til, når man skal i gang med en historisk arealomlægning af denne størrelse.
Her stiller vi vores viden og erfaring til rådighed, og vi ser os selv som et instrument i denne omlægning, som Den Grønne Trepart vil føre til, og vi hjælper med skovrejsning og naturgenopretning ift. ødelagte økosystemer med rådgivning og eksekvering.
Der er brug for en skovplan
En skovplan skal sikre størst mulig synergi og afvejning mellem de mange formål med ny skov, identificere centrale aktører og allerede eksisterende institutioner og fonde samt identificere de nødvendige virkemidler.
En skovplan skal svare på følgende udfordringer:
1) Hvor skal træerne komme fra, og hvem skal lave producere planterne?
2) Hvor skal træerne stå?
3) Hvilke træarter danner grobund for produktionsmateriale i Danmark?
4) Hvordan understøtter man mest muligt biodiversitet i skoven?
5) Hvordan skaber man fremtidssikrede skove?
6) Hvilke træarter kan overleve klimaforandringerne?
7) Hvordan definerer man urørt skov?
Hedeselskabet mener - artikler fra VÆKST
Hedeselskabet mener, VÆKST 3-2024: Læs artikel
Hedeselskabet mener, VÆKST 2-2024: Læs artikel
Hedeselskabet mener, VÆKST 1-2024: Læs artikel
Hedeselskabet mener, VÆKST 4-2023: Læs artikel
Hedeselskabet mener, VÆKST 2-2023: Læs artikel
Hedeselskabet mener, VÆKST 1-2023: Læs artikel
Hedeselskabet mener, VÆKST 4-2022: Læs artikel