Panorama New Zealand

Victor Maahr

Ledelse og Informatik i Byggeriet, Aalborg Universitet

Victor Maahr portræt
Studieophold ved Auckland University of Technology, New Zealand

Victor Maahr

Jeg får unik viden i, hvordan kulturforskelle kan påvirke bygge-virksomheder, både nationalt og internationalt.

For at implementere bæredygtige og cirkulærer løsninger såsom CLT-elementer i stedet for beton.

Jeg har skrevet projekter om bæredygtige og cirkulærer renoveringer, genanvendelse af regnvand i nybyggeri samt mit seneste kandidat-projekt vedr. implementering af det nye LCA-krav i byggebranchen.

Rejsebrev april 2023
 

Kære Hedeselskabet

Igen mange tak for legatbevillingen, I har virkelig gjort en forskel! Jeg har nu befundet mig i New Zealand næsten 2 måneder og hold op hvor sker der meget.

Jeg bor i Auckland i et kollegie tilhørende Auckland University of Technology som jeg studerer på. Her studerer jeg særligt hvordan kulturelle forskelle påvirker byggebranchen med et internationalt syn. Herhjemme i Danmark har vi meget fokus på bæredygtighed, også i byggebranchen, men faktum er at de fleste huse stadig bygges i beton og mursten. Herfra er vores byggekultur meget forskellige fra vores nabolande, f.eks. Norge og Sverige. En del af forklaringen ligger i at byggebranchen desværre er meget konservativ og ikke særlig innovativ, hvilket besværliggør en bæredygtig transformation.

Her er New Zealand væsentlig anderledes. På trods af landet er på størrelse med Storbritannien, har den samme befolkning som Danmark. Dette betyder at en stor del af landet af dækket af langtrækkende skove og nationalparker med unikke naturer, hvilket gør byggekulturen i hver region meget forskellig imellem regionerne. Samtidig er der utrolig stor fokus på de oprindelige beboere, Maorierne, som har en helt særlig tilknytning til naturen. Dette har skabt en byggebranche der har fokus på benyttelse af hvad der er i lokalområdet, hvilket ofte er forskellige oprindelige og importerede træsorter, hvilket i sig selv skaber en del problemer hvilket jeg finder utrolig interessant. Samtidig lærer jeg hvordan nye tiltag kan påvirke den lokale kultur og hvordan man tager højde for dette.

Samtidig er Auckland en sammensmeltning af over 200 kulturer, hvilket gør den til et af de mest multikulturelle byer i verden. Når jeg går igennem byen oplever jeg indtryk fra hele verden, små kinesiske gadeboder, indonesiske eller koreanske supermarkeder, sydamerikanske grønthandlere og selvfølgelig en masse engelske bagerier. Dog for at være helt ærlig var den bedste oplevelse at jeg fandt et nordisk supermarkedet der sælger finsk og svensk slik, men det bedste er det danske rugbrød! Tænk at man kan savne noget så basalt, da de ellers kun har hvidt brød hernede.

Jeg er utrolig taknemmelig for alt jeg oplever hernede, da det giver mig en kæmpe forståelse for hvordan kultur påvirker os og hvilke kulturforskelle der eksisterer. Det er en unik viden jeg vil tage med mig i mit fremtidige erhvervsliv, hvor jeg vil udbrede de gode danske erfaringer med bæredygtigt byggeri til udlandet.

Tak fordi I ville læse med i mit eventyr i New Zealand, der ikke engang er halvvejs overstået endnu.

Med venlig hilsen

Victor Maahr